Afacerea electorala de Duminica a lui Plahotniuc

„Ori la bal (Putere), ori la spital (puşcărie”)!

Mihai CONŢIU

Iată că s-a tras cortina şi peste ultimul spectacol cu marionete regizat de către Vladimir Plahotniuc! Cînd la ultimul sondaj de opinie şi-a aranjat o falsă popularitate de 35,8 în rîndul electoratului, orice om fără pioneze în creier a înţeles că rostul acestui scor agresiv era ca să justifice frauda prin care el şi partidul lui, în pofida oricăror evidenţe frauduloase, trebuia să rămînă jucători decisivi în constituirea noii guvernări şi majorităţi parlamentare. De dragul rămînerii în joc şi la Putere, va uita iute de „Pro Moldova” şi o „să se ceară” ca unica variantă politică de menţinere echilibrată a ţării în „aspiratorul proeuropean”. Dacă şi de astă dată UE şi SUA pun botul la „şansa pro-occidentală” conferită de Plahotniuc, atunci e vai de curul moldovenilor! Dacă şi de astă dată UE şi SUA pun botul la vrăjeala că doar prin Plahotniuc poate fi contracarat aşa-zisul pericol rusesc, atunci e vai şi-amar de dinaintea curului moldovenilor!

Rezultatele obţinute de către PSRM, pe lista de partid cîştigător, iar în circumscripţiile uninominale plasat după PDM, au suferit reduceri la numărare din cauză că CEC, Curtea Constituţională şi instanţele de judecată la care se pot face contestaţii faţă de abuzurile PDM cu primarii şi transnistrenii aparţin lui Plahotniuc personal, nu Statului Republica Moldova care ar trebui să fie un Stat al cetăţenilor.

Scorul de care s-a bucurat blocul electoral ACUM, care s-a plasat la limită peste PDM, pe locul doi, dacă, pe ultima sută de metri, Plahotniuc nu va ordona vreo „inginerie”, plasează această alianţă, dacă va mai exista după alegeri, în postura în  care s-a aflat cîndva PLDM. Aici, fără să intru în alte amănunte, mă refer la aceea că Vladimir Filat a ratat şansa de a scăpa ţara de Plahotniuc printr-o alianţă cu PCRM. Înţelegem că n-a făcut-o deoarece aşa i-a cerut Occidentul, că aşa a fost sfătuit şi de sfetnicii lui falşi anticomunişti, dar şi pentru că Voronin nu i-a putut garanta funcţia de Preşedinte al ţării. În consecinţă, a preferat mocirla alianţei cu Plahotniuc din umbra Codului Penal.

Scorul obţinut de PDM-Plahotniuc şi Şor ne face să exclamăm: Atît a putut să fure, cu toate abuzurile administrative, constrîngerile electorale la care au fost supuşi primarii şi bugetarii şi cu voturile cumpărate de la transnistreni!!! Cumulînd rezultatele comune ale celor doi complici, Plahotniuc şi Şor, iar aici mă refer la numărul de deputaţi din listele de partid şi cei din circumscripţiile electorale uninominale, dacă nu vor fi făcute hoţii de ultim moment, aceştia ar urma să aibă un număr de 45 de deputaţi în viitorul Parlament. Ca Plahotniuc să rămînă la Putere, iar pentru asta va cheltui oricît, nu-i rămîne decît să cumpere vreo 6-7 deputaţi, căci are experienţă în aşa ceva şi ştie că, mai apoi, va mai putea cumpăra, la grămadă, atîţi decît va mai avea nevoie. Un astfel de scenariu, va atrage, în mod natural, proteste naţionale nemaivăzute, ceva în genul a ceea ce se întîmplă acum în Venezuela.

O alianţă post electorală a PSRM cu PDM poate însemna decapitarea socialiştilor după modelul PLDM dacă Plahotniuc nu renunţă public la controlul personal asupra Procuraturii, Justiţiei, SIS, CC, CEC etc., iar şefii unora dintre aceste nu vor fi selectaţi sub arbitraj internaţional, eventual. Tot în acest context, se impune ca instituţiei Preşedinţiei să i se redea împuternicirile, statutul şi demnităţile care i-au fost anulate dictatorial şi în stil mafiot.

O alianţă a PSRM cu ACUM poate însemna o a doua eliberare naţională a Republicii Moldova. Pentru aceasta, însă, Andrei Năstase şi Maia Sandu ar trebui să înţeleagă bine că cel mai periculos inamic al Statului este PDM-Plahotniuc, nu PSRM şi Preşedintele Igor Dodon. Ei trebuie să renunţe, în interes naţional, la aerele false de „aristocraţi politici prooccidentali care s-ar compromite dacă ar face o astfel de alianţă”. Le va fi dificil deoarece, la fel cum i s-a întîmplat şi lui Filat, în preajma lor există destui sfătuitori conjuncturali, arivişti, virtuali trădători, elitişti de paradă şi falşi oponenţi ai Stîngii. Dacă forţează menţinerea lui Plahotniuc la Putere, degeaba au intrat în Parlament, asta doar dacă, pur şi simplu, au dorit să fie simpli deputaţi cu privilegiile de rigoare. Amîndoi trebuie să priceapă că nici în urma unor posibile alegeri anticipate nu vor cîştiga suficiente voturi încît să poată guverna, iar asta pentru că „filmul electoral” va fi acelaşi, adică se va repeta, cu foarte mici şi nesemnificative modificări procentuale.

Nu poate fi exclusă în totalitate nici o posibilă alianţă între blocul ACUM, cel puţin a părţii conduse de Năstase, şi PDM-Plahotniuc, iar asta în urma unor sugestii şi protecţii occidentale, moldo-germane etc. O astfel de alianţă chiar că ar fi sinucigaşă pentru viitorul ţării, dar poate avea sorţi de izbîndă şi dacă ne gîndim la „unele investiţii politice externe”, dar şi la deja distructivele contracarări ale „pericolelor ruseşti” şi „parcursului proeuropean.

Alegerile anticipate pot surveni dacă nu vor fi materializate combinaţiile arătate mai sus.

La ora scrierii acestor rînduri, nu fuseseră date publicităţii concluziile observatorilor internaţional, ale instituţiilor internaţionale şi ale Ambasadelor, dacă acestea recunosc sau nu legalitatea alegerilor. Dacă PDM-Plahotniuc, prin frauda sugerată mai sus, îşi va menţine Puterea, nu va ţine seamă de faptul că legalitatea alegerilor ar putea fi nerecunoscută, în pofida faptului că acest lucru ar atrage protestele naţionale nemaivăzute despre care scriam mai devreme. Ne aşteaptă zile extrem de fierbinţi după Iadul alegerilor de Duminică!