ADUNAREA GENERALĂ A JUDECĂTORILOR ALEGE ULTIMII 2 MEMBRI AI CSM

Adunarea Generală a Judecătorilor se convoacă astăzi, 14 martie, în a patra şedinţă la care va încerca să completeze componenţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). La cele 2 funcţiile vacante candidează 5 judecători.

Doi dintre magistraţi reprezintă curţile de apel. Este vorba de Vera Toma, de la Curtea de Apel Bălţi, şi Ion Muruianu, de la Curtea de Apel Chişinău. Din partea judecătoriilor de fond sînt 3 candidaţi, toţi din municipiul Chişinău – Victor Boică, Judecătoria Buiucani, Gheorghe Balan şi Maria Ghervas, ambii de la Judecătoria Botanica.

Din componenţa Consiliului Superior al Magistraturii fac parte 12 membri. 3 dintre aceştia sînt aleşi de către Parlament din rîndul profesorilor de drept titulari. Alţi 3 sînt membri din oficiu – preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, ministrul justiţiei şi procurorul general. Ceilalţi 6 sînt aleşi din rîndul magistraţilor, prin vot secret, de către Adunarea Generală a Judecătorilor.

Primii 3 judecători din cei 6 aleşi de Adunarea Generală a Judecătorilor au acumulat voturile necesare la şedinţa din 18 octombrie 2013. Al 4-a a fost ales la şedinţa din 17 ianuarie anul curent. (IPN)