Adolf Hitler a cistigat alegerile regionale in Namibia

Un politician care se numește Adolf Hitler a cîștigat un loc în urma alegerilor regionale din Namibia și spune că nu visează să domine lumea.

Adolf Hitler Uunona a fost ales cu 85% din voturi în fosta colonie germană, unde multe străzi, locuri și oameni au încă nume germane. După ce a cîștigat locul în Consiliul regional pe listele partidului SWAPO, formațiune aflată la guvernare, politicianul a devenit mai celebru decît se aștepta din cauza numelui său. El a declarat pentru publicația germană Bild că nu are „nimic de-a face cu ideologia nazistă”.

„Tatăl meu m-a botezat după acest om. Probabil că nu a înțeles ce a reprezentat Adolf Hitler”, a spus politicianul namibian.

„În copilărie îl vedeam ca pe un nume absolut normal. Doar în adolescență am înțeles că acest om a vrut să cucerească întreaga lume”, a mai spus el.

Politicianul a spus că soția lui îi spune Adolf și că, de obicei, se prezintă Adolf Uunona. La un moment dat s-a gîndit să-și schimbe numele, dar era deja „prea tîrziu”.

„Faptul că am acest nume nu înseamnă că vreau să cuceresc Oshana”, a spus el, referindu-se la regiunea în care a cîștigat alegerile.

Uunona a cîștigat 1.196 de voturi la alegerile recente, față de 213, cît a obținut adversarul său, și a ajuns în Consiliul regional.

Partidul său SWAPO a cîștigat 57% din voturi în toată țara, o scădere accentuată față de 83% obținute în 2015.

Namibia a fost colonie germană din 1884 și pînă după Primul Război Mondial. Adevăratul Hitler a folosit ulterior „umilirea” Tratatului de la Versailles de după război ca instrument de propagandă pentru a cîștiga sprijin pentru naziști în anii 1920 și 1930.

Genocidul lui Hitler din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a umbrit demult atrocitățile germane din Namibia, dar presiunea pentru reparații a crescut în ultimii ani. Soldații germani au executat aproximativ 75.000 de oameni din triburi, într-o campanie sîngeroasă pentru suprimarea unei revolte între anii 1904 și 1908. Anul trecut, un ministru al Guvernului german a descris masacrul ca pe un genocid, în timpul unei vizite în țara africană.

O mică comunitate vorbitoare de limbă germană trăiește și astăzi în țară și aproximativ 120.000 de germani vizitează Namibia în fiecare an.

Guvernul german spune că are o „responsabilitate specială” față de Namibia „din cauza trecutului colonial comun”.