ADMITEREA ÎN UNIVERSITĂŢI VA ÎNCEPE LA 21 IULIE

Admiterea în instituţiile de învăţămînt superior va începe la 21 iulie şi va dura pînă la 31 august curent. Sesiunea de admitere se va desfăşura în 19 instituţii de învăţămînt superior de stat şi 11 private.

Potrivit Ministerului Educaţiei, pentru sesiunea 2014 planul de înmatriculare pentru studii de licenţă, prevede peste 19 mii de locuri, din care circa şase mii cu finanţare bugetară. Pentru studii superioare de masterat au fost alocate circa nouă mii de locuri, 3500 dintre care sînt cu finanţare bugetară.

Pentru absolvenţii instituţiilor de învăţămînt preuniversitar din raioanele de est ale ţării şi din municipiul Bender sînt preconizate 483 de locuri cu finanţare bugetară. Alte 325 de locuri finanţate de la buget sînt acordate studenţilor străini.

La concursul de admitere în universităţi pot participa numai persoanele care deţin diplomă de bacalaureat, diplomă de studii medii de specialitate sau alt act echivalent. Şi în acest an candidaţii vor putea participa la concursul de admitere concomitent, la mai multe specialităţi, la una sau mai multe universităţi. Ei pot fi înmatriculaţi la o singură specialitate din cadrul unei singure instituţii de învăţămînt superior.

Pentru anumite categorii de candidaţi, cum ar fi copii orfani, copii cu grad de dizabilitate sever sau accentuat, copii ai căror ambii părinţi sînt invalizi, vor fi oferite 15% din numărul total de locuri. Totodată, grupele cu instruire în limba rusă se vor forma în funcţie de solicitări şi specialităţi.

Universităţile vor desfăşura sesiunea de admitere în baza metodologiilor proprii. Fiecare universitate a stabilit propriile termene de depunere a dosarelor, de desfăşurare a concursului de admitere, de anunţare a rezultatelor intermediare şi finale.

Sursa: Moldpres