Adio, Europa, au spus, scrîşnind din dinţi, Plahotniuc şi Ghimpu

Un Acord plin de dezacorduri şi şantaje în stil mafiot

Mihai CONŢIU

Vă mai amintiţi de perioada în care „cinstitul” Mihai Ghimpu spunea că nu negociază cu PLDM şi PD pînă cînd nu vor recupera miliardul de Euro furat şi Aeroportul? Vă mai amintiţi de perioada în care „cinstitul” Ghimpu spunea că nu va negocia cu „bandiţii”? Vă mai amintiţi de perioada în care „cinstitul” Ghimpu spunea că nu va negocia cu PLDM şi PD pînă cînd nu va fi chemat un procuror european şi pînă cînd nu vor fi depolitizate principalele instituţii de forţă şi de justiţie ale ţării? Vă mai amintiţi de perioada în care „cinstitul” Ghimpu spunea că pe el nu-l interesează funcţiile, ci „binele cetăţenilor”? Vă mai amintiţi de perioada în care „cinstitul” Ghimpu spunea că nu va admite să participe la negocieri decît în prezenţa presei?

Ei bine, acum cetăţenii au avut prilejul să constate că Ghimpu este un mincinos ordinar şi un vînător cinic de funcţii şi averi personale, iar aici este vorba despre felul ticălos, mîrşav în care s-a constituit noul Acord al AIE 3. Potrivit acestui nou Acord, PLDM va gestiona politic Ministerul Finanțelor, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerul Muncii Protecției Sociale și Familiei și Ministerul Tineretului; PDM – Ministerul Sănătății, Ministerul Justiției, Ministerul Construcțiilor și Dezvoltării Regionale, Ministerul Culturii, Ministerul Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor și Ministerul Economiei; PL – Ministerul Mediului, Ministerul Apărării, Ministerul Educației și Ministerul Transporturilor. Tot PL-ului i-a revenit funcția de vice-preşedinte al Parlamentului, vice-premier, SIS-ul și mai multe agenții. Candidatul la funcția de vicepremier pentru reintegrare va fi decisă prin consens cu partenerii de dezvoltare. Totodată, se mai precizează faptul că distribuirea ministerelor este preliminară, iar partidele pot face schimburi bilaterale în acest sens. Adică PLDM poate face schimb cu PL sau PD, la fel cum și PL cu PD. De asemenea, s-a stabilit că șeful statului va fi ales prin consens, la inițiativa PL.

Ce înseamnă asta? Acest lucru înseamnă că oligarhul Vladimir Plahotniuc a acaparat definitiv puterea în stat, iar aici este vorba despre aceea că toate ministerele, restul funcţiilor şi agenţiile controlate artificial de PL intră în subordinea absolută a lui Plahotniuc, inamicul numărul unu al Republicii Moldova şi al moldovenilor, inclusiv Primăria Chişinăului, după cum bine se ştie. În schimbul acestor cedări, Plahotniuc îl vor lăsa pe Ghimpu şi Dorin Chirtoacă să fure atîtea milioane încît nici n-o să le mai poată număra. Ce-or face cu ele şi de ce au nevoie de atîţi bani, nu ştim, căci nesăbuit şi de neînţeles este faptul că nu prea au cui să le lase moştenire – Ghimpu nu are copii, iar Chirtoacă nu poate să-i facă!

Pe de altă parte, este posibil ca oligarhul să-i fi pronmis lui Ghimpu că îi oferă funcţia de viitor şef al statului. Doamne, fereşte-ne de preşedinţi mai netoţi decît cel mai analfabet cioban!

Puterea criminală a oligarhului a crescut ameţitor, atît de mult încît moldovenilor nu li se mai dă nici o şansă, nerămînîndu-le nimic altceva de făcut decît să fugă unde-or vedea cu ochii din această ţară blestemată de Plahotniuc şi Ghimpu. Pînă acum, oligarhul avea sub control Procuratura Generală, CNA, CNI, Banca Naţională, Consiliul Coordonator al Audiovizualului, deci şi Compania „Teleradio”, guvernatorul Năncii Naţionale etc. iar de acum încolo va avea oficial şi Ministerul Justiţiei, SIS, care, cosmetic, este sub controlul PL, asta însemnînd o întoarcere definitivă a ţării în Evul Mediu al mafiei statale. Adio, Europa, par să zică, scrîşnind din dinţi, Plahotniuc şi Ghimpu!

Reformele demarate de Maia Sandu în Educaţie se vor duce de rîpă, se va reveni iarăşi la sistemul de învăţămînt de tip semi-sovietic şi de bişniţă, în care diplomele de absolvire se vor elibera contra cost.

Stilul mafiot pe care l-a coordonat Plahotniuc pe parcursul acestor tîrguieli de împărţire şi de acaparare a statului de către el prin şantaje dintre cele mai dure, precum şi rezultatul final al „negocierilor, au demonstrat cît de departe este Republica Moldova de Europa, că această ţară, sub aspect politic, democratic şi economic, este cu mult în urma multor state africane subdezvoltate, că a devenit efectiv un trib mafiot, o dictatură de tip latino-american.

Acum UE, SUA, FMI, BM şi ceilalţi donatori ai Republicii Moldova au toate motivele să nu mai dea nici un fel de ajutor acestui stat mafiot. Prin partajarea care a fost făcută, s-a demonstrat clar că Plahotniuc şi Ghimpu se împotrivesc făţiş celor mai elementare recomandări ale UE, care sunt favorabile parcursului pro-european şi deblocării finanţării Republicii Moldova din exterior. Aici este vorba despre principiile şi normele europene de depolitizare a Procuraturii Generale, CNA, CNI, Consiliului Coordonator al Audiovizualului, SIS şi a Ministerului Justiţiei.

Legat de rezultatele preliminare ale negocierilor de împărţire a funcţiilor în stat, în cadrul emisiunii „Loc de dialog” de la postul public „Radio Moldova”, Vladimir Socor, analist politic al Fundaţiei Jamestown şi Eurasia Daily Monitor, a declarat:

 „Mă miră faptul că delegaţia UE la Chişinău nu a intervenit. Republica Moldova rămîne o ţară a dezmăţului politic. PDM şi PL au negociat, protejîndu-şi propriile interese, iar celălalt partener, PLDM, a fost pus în situaţia de a face cedări în condiţii de şantaj. Faptul că în perioada negocierilor au fost arestate 4 din rudele lui Filat, iar un deputat PLDM a părăsit partidul a constituit elemente de şantaj pentru liderul PLDM, pentru a-l determina să cedeze.” Fiind vorba despre părăsirea de către deputatul Nicolae Juravschi a PLDM, Socor a adăugat: „el a spus că va conlucra cu Iurie Leancă, beneficiile le-a avut însă PD. A fost o mişcare de diminuare a forţei celui mai puternic partid parlamentar pro-european”. Totodată, Socor a calificat AIE 3 drept un „rău necesar” şi a spus că unica soluţie este ca liderul PLDM să fie desemnat în calitate de premier, dar „nu o persoană care nu are puterea politică necesară”.

Da, Vlad Filat ori Maia Sandu ar fi buni premieri, dar cum ar scoate-o la capăt în condiţiile în care statul de drept este capturat de Plahotniuc? Cum pot ei explica UE şi SUA de ce nu pot reforma şi scoate de sub control politic instituţiile statului amintite mai sus?

Această nouă AIE 3 nu are deloc şanse să supravieţuiască. Treptat, aşa cum a procedat şi cu „proaspătul racolat” Nicolae Juravschi, Plahotniuc va continua racolarea de noi deputaţi de la PLDM spre a-i constitui lui Iurie Leancă un grup parlamentar, dar îşi va duce mai departe şi tentativa de decimare a PCRM tot prin aceleaşi metode.

În situaţia dată de această ultimă împărţire algoritmică a statului în favoarea lui Plahotniuc, ar fi fost mai recomandabilă, spre binele ţării şi al cetăţenilor, o alianţă a PLDM cu PCRM şi PSRM. Numai o astfel de alianţă ar fi putut elimina răul cel mai cumplit care planează asupra acestei ţări din 2009 şi pînă astăzi. PLDM ar fi trebuit să renunţe la „pudori anticomuniste” şi să fi găsit pîrghii de dialog proeuropean cu aceste partide, iar asta printr-o mediere politică de către emisari europeni.

UE şi SUA trebui să înţeleagă bine faptul că Republica Moldova nu se va democratiza pînă cînd nu va fi anihilat Plahotniuc, aşa cum se procedează şi în România cu marii corupţi la nivel de stat. Problemele reale şi extrem de grave ale acestei ţări nu sunt anticomunismul, anti-rusismul, anti-românismul, pro-românismul sau pro-rusismul, ci statul captivat de Plahotniuc, miliardul furat despre care nu se va mai vorbi, Banca Naţională şi tot ce derivă din acestea. Vom reveni!