Acuze grave aduse expertilor Comisiei de la Venetia de catre un oarecare jurist moldovean Catana

Comisia este acuzată de „practici leniniste” şi că nu ştie măcar „puţină carte”

Autor: Mihai CONŢIU

Am ajuns să o vedem/auzim şi pe asta: un ciudat jurist şi comentator politic moldovean, pe numele lui Vitali Catană (cel puţin aşa semna cînd se gudura prin redacţia Moldovei Suverane – cu prenumele Vitali), din dăruire exagerată faţă de PDM şi vrînd parcă să supraliciteze excesele verbale „atotştiutoare”, care nu permit replică, ale lui Andrian Candu, vrea să ne demonstreze că experţii Comisiei de la Veneţia sunt nişte amatori, nişte neprofesionişti cărora el este dispus să le dea lecţii!

Individul cu pricină este un invitat frecvent al mai multor posturi de televiziune, cu precădere al celor care susţin actuala guvernare, deci și Moldova 1. Din cîte, vag, ne amintim, tipul parcă a absolvit Dreptul la Iaşi, în România, dar, oricum, calificările, expertizele lui par a fi destul de greu descifrabile. Se spune şi se afişează că ar fi expert în Drept constituţional, analist sau comentator politic, numai că pentru astfel de calificări trebuie să ai în spate studii serioase şi cărţi, studii de specialitate recunoscute, cu referinţe.

Personal, l-am cunoscut, la Moldova Suverană, cînd chiar arăta a fi un tip bine-crescut, cînd, atunci, nu se „încostuma atotştiutor” ca acum. Scria şi el ce putea, cu limitele de rigoare, un fel de editoriale pe care Ion Berlinski i le publica din dorinţa de a-l promova, aşa cum a făcut-o şi cu mulţi astfel de foşti tineri. Într-o vreme, din cîte îmi aduc aminte dintr-o afirmaţie de-a lui făcută tot la un post de televiziune, ar fi fost, într-o vreme, un fel de adjunct de-al lui Ghimpu la PL. Mai apoi, am auzit că rîvnea la şefia SIS şi la cea de ministru al Apărării, din parte liberalilor reformatori avortaţi de Ion Hadîrcă din PL. Acum este evident că s-a oploşit, în calitate de ideolog şi activist propagandistico-constituţionalist, sub pulpana generoasă a atotputernicului PDM.

Observ, de multă vreme, faptul că toţi cei cărora PDM le cumpără cîteva costume de schimb devin aidoma unor roboţi. Execută doar comenzile care li se dau, refuză să mai gîndească, nu-şi ascultă interlocutorii, fiind preocupaţi doar de ceea ce trebuie să „postuleze” pe mai departe, îi întrerup pe colegii din studiourile Tv ca cei mai insalubri bădărani şi rostesc sentinţe ca „unici deţinători ai adevărului”, fiind incapabili să conştientizeze cît de penibili sunt şi cît de mult au deraiat de pe culoarul civilizator al democraţiei reale.

Comisia de la Veneția „ar face bine să-l asculte pe Catană”

Rareori îi este dat unui om din lumea civilizată reală să ia contact direct cu mojicia fudulă, dominată şi „atotştiutoare” a politicienilor şi comentatorilor înjugaţi la căruţa PDM! Un astfel de „înjugat” este şi efeminatul ofensiv şi surd Vitali Catană! Doamne, oare PDM îi droghează cumva pe oamenii ăştia care şi-au pierdut de mult „uzul raţiunii”?

După cum bine se ştie, de multă vreme, moldoveni „au fost programaţi” ca să nu se mai gîndească la furtul miliardului, ci să fie „o turmă participativă şi responsabilă” care trebuie să înţeleagă „avantajele introducerii votului mixt”. Pentru ca îndoctrinarea să fie perfectă, unanimă, primii „roboţi îndoctrinaţi” au trebuit să fie „analiştii, comentatorii, jurnaliştii şi constituţionaliştii” înjugaţi la PDM. Plesnesc de ciudă boii de altădată, cei pe care, cîndva, strămoşii lor îi înjugau la căruţe!

Ei bine, totuşi de la „înjugatul” Catană am fi putut avea ceva pretenţii de libertate şi gîndire democrată de tip european, dată fiind şi vîrsta lui relativ depărtată de cea a lui Victor Gurău! În tonul dat de către „captivul şi compromisul” preşedinte al Parlamentului, „înjugatul Catană” a atacat instituţiile europene şi le-a acuzat de neprofesionalism la fel cum dictatorul Nord-coreean acuză SUA că nu respectă drepturile omului după model coreean.

Ştim bine că pentru „simularea democratică de adeziune naţională absolută a moldovenilor” la iniţiativa PDM de schimbare a sistemului de votare au fost şi sunt încă organizate aşa-zise consultări cu tot felul de maimuţoi politici şi din rîndul simulacrului de societate civilă. La una dintre acestea, pe data de 5 Iulie, a fost participant activ şi „înjugatul” Catană, care la felul în care „a dat lecţii” Comisiei de la Veneţia suntem siguri că Winston Churchill, dincolo de mormînt, e bucuros că nu este în viaţă ca să fie făcut de rîs în faţa lecţiilor pe care i le-ar fi dat și lui.

Aşadar, fiind prezent la dezbaterile publice referitoare la schimbarea sistemului electoral, „juristul, constituţionalistul, analistul şi comentatorul politic” Vitali Catană este absolut sigur că „chiar dacă unele lucruri provin de la Comisia de la Veneția”, ele trebuie filtrate „aplicînd rigorile științei juridice”. Ca să-şi accentueze autoritatea, Catană a spus că dacă experții Comisiei nu cunosc aceste rigori, atunci să „le amintim noi”. Totodată, „expertul” moldovean decide că „abordarea Comisiei de la Veneția, potrivit căreia există riscul de influență a intereselor oamenilor de afaceri asupra deputaților, este una leninistă, dînd pildă doctrina lui Lenin care împărțea societatea în clase sociale. În context, acesta a spus că „deși nu crede că Comisia de la Veneția a avut în vedere un astfel de lucru, abordarea oricum este „absolut greșită”, iar unii experți ai Comisiei ar avea nevoie de puțină carte”.

 „Chiar dacă unele lucruri provin de la Comisia de la Veneția, trebuie să le filtrăm aplicînd rigorile științei juridice, pentru că procesul legislativ înseamnă inclusiv asta – să respectăm niște rigori. Și dacă cei de la Comisia de la Veneția nu le cunosc, le amintim noi cum sunt ele”, a spus cătana Catană.

Cu alte cuvinte, în subtext, Catană a spus astfel: „Băi, boilor analfabeţi de la Comisia de la Veneția, veniți la mine, la Chișinău, să vă învăț puțină carte! Leniniștii dracului, că eu știu ce-i aia, că doar m-am născut în URSS construită de Lenin, iar strămoșii mei, ehei, i-au dat consultanță nu doar lui Lenin, ci și lui Stalin, lui Hrușciov și Brejnev! Juriști analfabeți ce sunteți! Ce, dacă sunteți magistrați, constituționaliști sau experți în Dreptul internațional din tată în fiu înseamnă că sunteți mai deștepți decît mine, moldovean respectabil, constituționalist care n-a scris în viața lui nici o Constituție pentru că n-am găsit încă o țară care să mă merite? Rușine să vă fie, europeni de tot rîsul, care n-ați simțit în viața voastră un viol la Poșta Veche sau o beție la Ciocana!„

Nu-i așa că orice comentariu este de prisos în cazul în care ne aflăm în umbra unor astfel de ”genii juridice moldovenești”?