Acum vor mai dori integrarea in UE Plahotniuc, Candu, Ghimpu…?

Parlamentul European a aprobat înfiinţarea Parchetului European

Majoritatea membrilor Parlamentului European a aprobat înfiinţarea Parchetului European, instituţie care va asigura o mai bună protecţie a fondurilor europene, a anunţat Comisia Europeană, pe pagina electronică.

"Noul Parchet European (...) se va asigura că infractorii sunt aduşi în faţa justiţiei, iar banii cheltuiţi în mod necorespunzător vor fi recuperaţi mult mai rapid", se afirmă în comunicatul postat pe site-ul Comisiei. Bruxelles-ul a precizat că "organismele existente ale UE, cum ar fi Oficiul de Luptă Antifraudă al UE –OLAF – nu pot efectua urmăriri penale în statele membre, ci trebuie să predea dosarele organismelor naţionale".

În comunicat se mai afirmă că Parchetul European are competenţe în materie de infracţiuni împotriva intereselor financiare ale UE, însă este posibil să i se încredinţeze şi "urmărirea penală a infracţiunilor teroriste transfrontaliere". Comisia Europeană ar urma ca anul următor să stabilească paşii următori către o viitoare extindere a atribuţiilor noului Parchet European.

În cadrul Consiliul UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din luna Iunie, 20 de state UE au convenit asupra unei abordări generale a regulamentului pentru noul Parchet European. După aprobarea de către Parlamentul European, regulamentul urmează să fie adoptat de JAI în şedinţa din data de 12 Octombrie.