Activitatea fizica pe care o recomanda OMS

Toţi adulţii ar trebui să facă minimum 150 de minute de activitate fizică intensă pe săptămînă, pentru bunăstarea şi sănătatea mintală în timpul pandemiei de COVID-19, a recomandat Miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează Reuters.

Totodată, OMS recomandă în cazul copiilor şi adolescenţilor în medie o oră de exerciţii fizice zilnic şi timp limitat în faţa ecranelor dispozitivelor electronice.

Oamenii de toate vîrstele trebuie să compenseze pentru creşterea comportamentului sedentar cu activitate fizică pentru a ţine departe bolile şi pentru a-şi prelungi viaţa, a mai spus OMS, lansînd campania "Every Move Counts" (Fiecare Mişcare Contează).

"Creşterea activităţii fizice nu numai că ajută la prevenirea şi ţinerea sub control a bolilor de inimă, diabetului de tip 2 şi cancerului, ci şi reduce simptomele depresiei şi anxietăţii, reduce declinul cognitiv, inclusiv Alzheimer, şi îmbunătăţeşte memoria", a declarat Ruediger Krech, directorul OMS pentru promovarea sănătăţii, în cadrul unei conferinţe de presă.

Cu toate acestea, unul din patru adulţi şi patru din cinci adolescenţi nu fac suficientă activitate fizică, care poate include mersul pe jos, ciclismul, grădinăritul şi făcutul curăţeniei, a transmis OMS, scrie Agerpres.

"Aceste recomandări subliniază ceea ce mulţi experimentează în timpul restricţiilor COVID aplicate peste tot în lume. A fi activ în fiecare zi reprezintă un lucru bun nu numai pentru corpurile noastre, dar şi pentru sănătatea noastră mintală", a spus Fiona Bull, şefa Departamentului OMS pentru activitate fizică.

"Telefonaţi unui prieten şi faceţi cursuri online împreună, ajutaţi-vă membrii familiei, iar atunci cînd puteţi, mergeţi afară", a mai spus ea.

Femeile însărcinate şi mămicile sunt şi ele incluse în recomandările OMS de 150 pînă la 300 de minute de mişcare aerobică moderată pînă la intensă săptămînal pentru adulţi.