ACORDUL DE CONSTITUIRE A COALIŢIEI PRO-EUROPENE ESTE PUBLIC

Acordul de constituire şi funcţionare a Coaliţiei Pro-Europene, semnat de PLDM, PD şi de reformatorii din PL la 30 mai, a fost făcut public, pe 3 iunie.

Potrivit Acordului, continuarea cursului strategic de integrare europeană a Republicii Moldova este considerată de Coaliţie drept prioritate naţională. ”Părţile semnatare ale Acordului se angajează să sprijine Guvernul Coaliţiei Pro-Europene, pînă la finalul mandatului deplin al Parlamentului şi să nu participe la declanşarea alegerilor anticipate”, se specifică în Acord. În document mai este prevăzută instituirea Corpului de control al Prim-ministrului şi a Agenţiei veniturilor publice. Cea din urmă va fi subordonată Guvernului şi va încorpora Serviciul Vamal şi Inspectoratul Fiscal Principal de Stat.

Acordul mai prevede că orice redistribuire a competenţelor, funcţiilor, orice schimbări instituţionale se vor decide doar în bază de consens în cadrul Consiliului Alianţei. ”Nerespectarea acestui principiu este considerată o încălcare gravă a Acordului şi duce la încetarea lui, la destrămarea Coaliţiei şi retragerea încrederii Guvernului învestit”, prevede Acordul. Semnatarii acestuia îşi asumă angajamentul elaborării şi aprobării, în cel mult 21 de zile de la intrarea în vigoare a Acordului, a unei legi cu privire la coaliţiile de guvernare.

Acordul de constituire a Coaliţiei Pro-Europene a fost semnat de PLDM, PD şi de reformatorii din PL la 30 mai, după care 58 de deputaţi din Parlamentul Republicii Moldova au acordat vot de încredere Guvernului condus de Premierul Iurie Leancă şi l-au ales pe democratul Igor Corman în funcţia de speaker.

Moldpres