Acordul cu Iranul „nu este mort”

Anunțul făcut de Franța, Germania și Marea Britanie

Acordul nuclear semnat cu Iranul în 2015 "nu este mort" în ciuda deciziei Președintelui american Donald Trump de a retrage Statele Unite, a declarat Miercuri ministrul francez de Externe. „Acordul nu este mort. Este o retragere americană din acord, dar acordul încă este acolo", a declarat ministrul Jean-Yves Le Drian la postul de radio francez RTL. Opiniile lui Le Drian fac ecoul celor exprimate de ministrul Economiei din Franța, Bruno Le Maire, care a declarat de asemenea radioului francez că decizia lui Trump privind Iranul este o greșeală și că Statele Unite nu ar trebui să se considere drept "polițistul economic" al lumii.

Le Drian a spus că Franța, la fel ca alții, știe bine că există preocupări cu privire la alte chestiuni în afară de programul nuclear, precum cel de arme balistice iraniene, dar a adăugat că și acestea ar putea fi abordate fără a distruge acordul nuclear. Le Drian, intervievat la doar cîteva ore după anunțul lui Trump, a mai anunțat că după ce Macron îl va contacta pe Rouhani vor urma întîlniri săptămîna viitoare, probabil Luni, cu implicarea iranienilor și omologilor europeni din Franța, Marea Britanie și Germania.

Liderii Germaniei, Franței și Regatului Unit au dat publicității încă de Marți o declarație comună prin care afirmă că aceste țări rămîn părți în acordul nuclear încheiat în 2015 cu Iranul, transmite DPA. „Noi, E3, rămînen părți în JCPOA” (n. red. – Joint Commprehensive Plan of Action, planul de acțiune cuprinzător comun), se arată în declarația semnată de cancelarul german, Angela Merkel, de Președintele francez, Emmanuel Macron, și de premierul britanic, Theresa May. „Guvernele noastre rămîn angajate în asigurarea menținerii acordului și vor colabora cu toate părțile rămase în acord pentru a asigura menținerea situației”, adaugă documentul, care precizează că este vorba și de asigurarea unor beneficii economice pentru iranienii legați de acord.

Și Președintele Iranului, Hassan Rouhani, a manifestat Marți o intenție similară privind acordul, dar a avertizat că după discuții cu partenerii europeni țara sa și-ar putea relua programul nuclear. Ministerul de externe de la Moscova a comunicat Marți că Rusia este „profund dezamăgită” de decizia Președintelui american Donald Trump de a retrage Statele Unite din acordul nuclear încheiat în 2015 cu Iranul, informează Reuters.