ACORD BILATERAL MOLDO-ROMÂN

România şi Republica Moldova au semnat, astăzi, 28 August, Acordul interguvernamental cu privire la cadrul general şi condiţiile pentru cooperarea în domeniul dezvoltării, comunică MOLDPRES.

Acordul a fost semnat de către ministrul Afacerilor Externe al României, Titus Corlăţean, şi vicepremierul Natalia Gherman, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, care se află într-o vizită la Bucureşti.

În cadrul unui briefing de presă, Corlăţean a reconfirmat sprijinul României pentru eforturile Republicii Moldova în atingerea obiectivelor europene.

Natalia Gherman a afirmat că Republica Moldova se pregăteşte pentru Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius de la sfîrşitul lunii Noiembrie curent şi şi-a manifestat optimismul că în cadrul acestuia va fi parafat Acordul de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană. “Ne propunem ca în perioada de după Summit-ul de la Vilnius să semnăm Acordul de Asociere şi să obţinem o decizie favorabilă a UE în privinţa ridicării regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova”, a declarat Gherman.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe al României, Acordul cu privire la cadrul general şi condiţiile pentru cooperarea în domeniul dezvoltării, semnat de cei doi oficiali, stabileşte principiile şi condiţiile generale ale acordării asistenţei către beneficiarii din Republica Moldova. Documentul mai prevede, între altele, organizarea de reuniuni anuale pentru evaluarea progreselor înregistrate la nivelul proiectelor aflate în derulare, cît şi pentru stabilirea priorităţilor de asistenţă pe viitor, în consens cu necesităţile concrete ale Chişinăului.