ACOPERAMINTUL MAICII DOMNULUI SAU HRAMUL CHISINAULUI: ISTORIE SI SEMNIFICATIE

În fiecare an, creștinii ortodocşi prăznuiesc pe 14 octombrie Acoperămîntul Maicii Domnului, una din cele patru mari sărbători închinate Născătoarei de Dumnezeu, Fecioara Maria.

În această zi, este sărbătorit Hramul Oraşului Chişinău. Numită în popor şi Pocroave, Acoperămîntul Maicii Domnului este sărbătoarea rînduita de Biserică în amintirea arătării Maicii Domnului în biserica din Vlaherne, în Constantinopol, pe timpul Împăratului Leon Înțeleptul (886-911).

Sărbătoarea are adînci semnificații în viața creștinilor. Este un moment în care rugăciunile de ajutor și ocrotire la Maica Domnului fac minuni. Acoperămîntul Maicii Domnului îi ține sub protecția lui pe toţi creștinii care vor să fie feriți de încercări și de suferințe.

Protoiereul Ioan Lisnic a explicat de ce este sărbătorit anume în această zi Hramul Oraşului Chişinău.

”Potrivit tradiţiei creştine, fiecare biserică nou construită prin sfinţire primeşte un nume al unui sfînt sau al unui eveniment important din istoria mîntuirii neamului omenesc. Acel sfîntul devine ocrotitorul lăcaşului sfînt dar şi al localităţii date”, explică protoiereul în altarulcredintei.md.

La începutul secolului al XX-lea în Chişinău existau 15 biserici şi 17 paraclise, dintre care numai două paraclise — cel al orfelinatului de băieţi ”Regina Maria” şi cel al azilului de bătrîni, construite mai recent — purtau hramul ”Acoperămîntul Maicii Domnului”.

Data prăznuirii Hramului oraşului Chişinău a fost stabilit la sărbătoarea Acoperămîntul Maicii Domnului din mai multe motive: Chişinăul, ca aşezare a fost atestat la început de octombrie (1436), în preajma sărbătorii Acoperămîntul Maicii Domnului; unul din cele trei hramuri ale Catedralei ”Nașterea Domnului”, la fel, este sărbătoarea Acoperămîntul Maicii Domnului. Alt motiv este legat de faptul că în fiecare an, la 14 octombrie, ziua sărbătoririi Acoperămîntului Maicii Domnului, în procesiune solemnă era adusă la Chişinău Icoana Maicii Domnului de la Hîrbovăț.

”Icoana — spune protoiereul Ioan — era întîmpinată la marginea oraşului de către clerici, autorităţi şi localnici, apoi cu cîntări şi rugăciuni era adusă în Catedrala Arhiepiscopală. În faţa Sfintei Icoane se înălţau rugăciuni, ca prin mijlocirea Născătoarei de Dumnezeu iubitul ei Fiu, Iisus Hristos, să dăruiască Chişinăului şi întregii ţări harul dumnezeiesc".

Sursa: sputnik.md