ACŢIUNILE PLANIFICATE PENTRU ANUL SPIRIDON VANGHELI, PE ULTIMA SUTĂ DE METRI

Majoritatea activităţilor incluse în planul de acţiuni consacrat Anului Spiridon Vangheli au fost realizate. Mai rămîne promisiunea de inaugurare a unui parc pentru copii „Guguţă” şi a monumentului dedicat acestui personaj.

Şefa serviciului de presă de la Ministerul Culturii, Svetlana Frunză, a menţionat că pe parcursul anului curent au apărut 4 titluri de carte ale scriitorului: „Pantalonia - ţara năstruşnicilor”, „Ştrengăriţa”, „Copii în cătuşele Siberiei” şi „Eu sînt Guguţă”, care au fost editate în 1375 de exemplare fiecare. De asemenea, săptămînal la postul public de televiziune a fost difuzat un ciclul de emisiuni „Universul Guguţă” şi a fost montat în premieră spectacolul „Steaua lui Guguţă”, pe scena Teatrului Republican de Păpuşi „Licurici”, după povestirea scriitorului.

Printre acţiunile realizate în Anul Spiridon Vangheli se numără şi concursul naţional de poezie „Pe aripile fanteziei - în lumea copilăriei” şi lansarea unei expoziţii virtuale a cărţilor lui Spiridon Vangheli.

Poşta Moldovei a pus în circulaţie seria de mărci poştale „Anul 2013 - Anul Spiridon Vangheli”, iar Banca Naţională a Moldovei a lansat o monedă comemorativă din argint cu imaginea lui Guguţă, cu valoarea nominală de 100 de lei. Svetlana Frunză a specificat că Primăria municipiului Chişinău, care a promis că va inaugura un monument şi un parc dedicat operei scriitorului Spiridon Vangheli, a expediat informaţii despre faptul că proiectul este definitivat, însă nu se cunoaşte deocamdată cînd vor începe lucrările de construcţie.

Republica Moldova marchează în 2013 Anul Spiridon Vangheli. Pe 14 iunie scriitorul a împlinit 81 de ani. Lucrările sale au fost traduse şi editate de edituri din SUA, Germania, Japonia, Ungaria, Finlanda etc. Spiridon Vangheli a fost distins cu Diploma de onoare Hans Christian Andersen, cu Premiul de Stat al Moldovei, cu Premiul Scriitorilor din România, Ordinul Republicii.

Sursa: IPN