ACESTE ŢĂRI "VARSĂ" MILIARDE DE DOLARI ÎN "FARFURIA" LUMII A TREIA

Şi Moldova este beneficiară. Unde-i Rusia?

Ajutorul financiar extern reprezintă o componentă importantă în cadrul programelor de asistenţă destinate ţărilor emergente şi lumii a treia în calea către dezvoltare, scrie Therichest.com. De asemenea, o mare parte din acest ajutor este distribuit prin eforturi comune şi coordonate de către ţările donatoare pentru a maximiza eficienţa acestuia.

Norvegia - 4,75 miliarde $ / 0,93% din PIB

Guvernul Norvegiei a furnizat recent suma de 4,75 miliarde de dolari (0,93% din PIB), sub formă de ajutor pentru ţările în curs de dezvoltare aflate la nevoie. Ţara scandinavă a fost activă într-o serie de proiecte de ajutor diferite din întreaga lume, contribuind cel mai recent la eforturile de ajutorare din Filipine, care încă nu îşi revine în urma daunelor colosale generate de trecerea puternicului taifun Haiyan. Norvegia a fost, de asemenea, un partener global în multe alte programe majore din întreaga lume, contribuind la asistenţa oferită ţărilor în curs de dezvoltare din întreaga lume.

Suedia - 5,24 miliarde $ / 0,99% din PIB

Suedia, o altă ţară europeană care a contribuit cu o sumă semnificativă de bani sub formă de ajutor pentru dezvoltare în ultimii ani, a oferit recent 5,24 miliarde de dolari, echivalent cu 0.99% din PIB, în contribuţii la diferite programe. Ţara scandinavă are un consiliu de specialitate, denumit Agenţia Internaţională de Cooperare pentru Dezvoltare, care determină modul în care ajutorul urmează a fi distribuit către alte ţări şi programe sociale din întreaga lume. Această abordare directă reprezintă o parte din motivele pentru care Suedia a rămas un jucător activ şi eficient atunci cînd vine vorba de fonduri pentru dezvoltare la nivel mondial.

Australia - 5,44 miliarde $ / 0,36% din PIB

Australia donează 5,44 miliarde de dolari anual, ceea ce reprezintă 0.36% din PIB-ul său. Unul dintre cele mai mari proiecte ale sale este programul de dezvoltare a agriculturii, care oferă oamenilor şansa de a îmbunătăţi randamentul culturilor agricole. Totuşi, Australia ar putea recurge la reduceri importante cu privire la acest tip de ajutor în viitor, arată sursa citată.

Olanda - 5,52 miliarde $ / 0,71% din PIB

Tara lalelelor reprezintă un alt jucător proeminent în ceea ce priveşte ajutorul oferit pentru dezvoltare în întreaga lume, în valoare totală de 5.52 miliarde dolari, sau 0,71% din PIB-ul său, în ultimii ani. Olanda este, de asemenea, un susţinător ferm al reducerii sărăciei la nivel mondial. Liderii acestei ţări caută continuu modalităţi prin care pot îmbunătăţi economia ţărilor în curs de dezvoltare de la zero.

Canada - 5,68 miliarde $ / 0,32% din PIB

Canada intră pe lista ţărilor cu donaţii cu o sumă de 5.68 miliarde de dolari (0,32% din PIB), destinată suportului oferit ţărilor în curs de dezvoltare, dar cu o serie de probleme. Ţara Nord-americană a fost, de asemenea, vizibil activă în Filipine în urma taifunului, în contextul în care a furnizat alimente şi provizii medicale pentru locuitorii statului asiatic, arată sursa citată.

Japonia - 10,49 miliarde $ / 0,17% din PIB

A treia cea mai mare economie a lumii, Japonia, se află printre primele cinci ţări, în ceea ce priveşte valoarea totală a donaţiilor din ultimii ani, de 10,49 miliarde de dolari. Deşi este o sumă considerabilă, nu reprezintă decît 0,17% din PIB-ul ţării, ceea ce pare că japonezii ar fi mai puţin generoşi decît norvegienii, de exemplu.

În ciuda acestui, fapt, Japonia a avut un impact substanţial asupra modului în care ajutorul financiar global este furnizat către alte ţări. Japonia a fost activă recent în iniţiativele de sprijin împotriva dezastrelor seismice pentru ţările care înconjoară Oceanul Pacific.

Franţa - 12 miliarde $ / 0,45% din PIB

Guvernul Franţei pare hotarît să-şi respecte angajamentul de a furniza ajutor pentru aproape fiecare colţ al lumii. Ţara din Hexagon a donat recent 12 miliarde dolari, ceea ce reprezintă 0,45% din PIB, într-o serie de acte de caritate din întreaga lume. Franţa, de altfel, a adăugat pe lista sa noi tipuri de ajutor pentru Africa, o mişcare iniţiată de preşedintele Francois Hollande.

Germania - 13,11 miliarde $ / 0,38% din PIB

Cu donaţii de peste 13,11 miliarde dolari, sau 38% din PIB, Germania se află printre furnizorii de ajutor de top din lume. Nemţii au fost activi într-o mare varietate de iniţiative, inclusiv în Asia Centrală şi de Sud-Est. Germania este, de asemenea, cunoscută pentru faptul că oferă o gamă largă de programe agricole şi de investiţii ţărilor emergente din întreaga lume, arată sursa citată.

Marea Britanie - 13,66 miliarde $ / 0,56% din PIB

Ce de-al doilea cel mai generos donator al lumii, Regatul Unit a oferit suma de 13.66 miliarde dolari, pe parcursul anului trecut, o valoare de aproximativ 0,56% din PIB. Fondurile au oferit multor naţiuni sprijinul necesar dezvoltării economiile locale. Marea Britanie a avut o contribuţie importantă în cuantumul ajutorului furnizat refugiaţilor în urma crizei siriene.

Statele Unite ale Americii - 30,46 miliarde $ / 0,19% din PIB

Statele Unite este liderul programelor de ajutor la nivel mondial în ultimii ani, cu donaţii de 30,46 miliarde de dolari destinat ţărilor în nevoie. Deşi fondurile menţionate reprezintă doar 0,19% din PIB-ul ţării, valoarea absolută a donaţiilor joacă un rol activ în suportul oferit economiilor din mai multe ţări din întreaga lume, arată sursa citată.

Sursa: WALL-STREET.RO