Accesibilitatea calatoriei spatiale poate duce la un nou tip de oportunisti: nu exista nici o lege care sa interzica licitarea urmelor emblematice de pe Luna

În prezent, nu există nici un cadru legal care să oprească oamenii din distrugerea sau vînzarea urmelor importante din spaţiu, precum urmele de paşi lăsate de Neil Armstrong pe suprafaţa Lunii. De asemenea, un avocat american face o paralelă între comportamentul dăunător pentru monumente al turiştilor cu posibilul comportament al viitorilor turişti spaţiali, dorinţa pentru distrugere mai mult sau mai puţin intenţionată fiind o trăsătură comună. Spre exemplu, pe măsură ce călătoria spaţială devine din ce în ce mai comună, o persoană oportunistă poate găsi o cale de a fura şi a scoate la licitaţie primele urme de paşi lăsate pe Lună de Neil Armstrong, avertizează Michelle Hanlon, profesor la University of Mississippi Air and Space Law.

Hanlon citează avarierea siturilor precum Piramidele din Giza sau Armata de Teracotă de către turiştii care iau părţi din monumente acasă ca să arate că oamenii nu pot fi de încredere cînd vine vorba de păstrarea elementelor emblematice ale civilizaţiei umane, scrie Futurism. „Nu există nici o lege care să interzică trecerea peste primele urme de pe Lună, ştergerea acestora sau decuparea lor de pe suprafaţă pentru a fi vîndute la licitație”, a precizat Hanlon.

Locuri precum Stonehenge sau picturi murale sunt protejate de lege, făcînd parte din patrimoniul cultural mondial. Conform lui Hanlon, liderii lumii trebuie să fie proactivi în protejarea urmelor spaţiale înainte ca ceva rău să aibă loc.