ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE A MOLDOVEI LA 25 ANI

Platformă inteligentă de modernizare a ţării

Instituţia Universităţii, care este o creaţie specifică a civilizaţiei occidentale, a avut un rol-cheie în perfecţionarea sistemului social, economic şi cultural pe tot parcursul dezvoltării societăţii umane. Putem afirma cu certitudine că primele universităţi, care au luat naştere în Italia (Bologna), Franţa (Paris) şi Anglia (Oxford) la începutul secolului al XIII-lea, au fost precursorii Epocii Renaşterii în Europa. Şi mai importantă este Instituţia Universităţii în prezent, cînd problemele cu care se confruntă societatea modernă nu pot să-şi găsească soluţii adecvate, bazate pe cunoaştere, decît în spaţiul educaţional.

Cu mult mai tîrziu, de abia în secolul XIX-lea, odată cu înfiinţarea universităţilor din Iaşi şi Bucureşti, a început să se contureze peisajul universitar şi în arealul românesc cu prima generaţie de instituţii de învăţămînt superior. Procesul de iniţiere a învăţămîntului superior din principate putea porni mult mai devreme, odată cu înfiinţarea, în anul 1642, a Academiei Domneşti de la Iaşi sau, chiar în 1562, cînd s-a fondat Şcoala Latină.

Însă acestea au fost instituţii de învăţătură înaltă care nu au durat în timp şi nu au evoluat în universităţi clasice. A doua generaţie de universităţi se configurează în prima jumătate a sec. XX, şi printre ele se înscriu şi cele din fosta RSS Moldovenească: Universităţile Pedagogice din Tiraspol, Chişinău, Bălţi, Universitatea Agrară, Universitatea de Medicină.

După declararea independenţei Republicii Moldova, în 1991, porneşte procesul de geneză a celei de a treia generaţii de universităţi. Printre ele se înscrie şi Academia de Studii Economice a Moldovei, care încorporează în cadrul ei o bună parte din învăţămîntul superior economic din Republica Moldova şi care sărbătoreşte în această toamnă frumoasa aniversare de 25 ani. Cu această ocazie, ne amintim de calea parcursă de cea mai importantă instituţie de profil economic din ţară şi ne exprimăm înalta noastră consideraţie pentru contribuţia ei în domeniul educaţiei şi cercetării naţionale. Înfiinţată prin Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova nr. 537, la 25 septembrie 1991, ASEM s-a constituit la momentul oportun, cînd învăţămîntul superior economic existent pe atunci doar într-o fază incipientă a trebuit să fie reformat fundamental şi reclădit pentru a deveni compatibil cu noile realităţi economice şi sociale. Nucleul acestei instituţii de învăţămînt superior din domeniul ştiinţei şi învăţămîntului economic s-a profilat încă cu mult timp înainte, cînd în cadrul Universităţii de Stat din Moldova a fost deschisă, în august 1953, Facultatea de Economie cu 52 de studenţi.

Un rol major în configurarea transformărilor instituţionale ce ţin de educaţia universitară economică au avut-o academicienii Boris Melnic şi Sergiu Rădăuţan, decanii Marlen Makeenko, Ivan Mocan, Mihail Cărăuş, Petru Secrieru, Viorel Ţurcanu şi alţii. Reperele devenirii istorice şi consolidării academice ale instituţiei au fost puse de primul rector, ilustrul savant Paul Bran, şi extinse cu dăruire de următorii doi rectori – membrul corespondent Eugeniu Hrişcev şi academicianul Grigore Belostecinic.

ASEM s-a consolidat în paralel cu statul Republica Moldova, reformatînd platforma şi conţinutul învăţămîntului universitar economic. Actualmente, Academia de Studii Economice a Moldovei reprezintă un complex universitar în cadrul căruia activează 6 facultăţi cu 26 de catedre, 2 departamente, 7 centre, 13 servicii, Şcoala Masterală de Excelenţă în Economie şi Business, Şcoala Doctorală, Şcoala Superioară de Turism şi Servicii Hoteliere, un incubator de afaceri; Colegiul Naţional de Comerţ.

Într-o perioada relativ scurtă, de un sfert de veac, ASEM a devenit o instituţie de profil recunoscută în învăţămîntul universitar şi în activităţile de cercetare-dezvoltare, un important centru de învăţămînt, de ştiinţă şi de cultură. Cei aproape 40 mii de absolvenţi ai universităţii sînt specialişti de înaltă calificare în diferite domenii ale economiei naţionale. Aceste succese nu ar fi fost posibile fără dezvoltarea cercetărilor ştiinţifice şi a studiilor doctorale.

În prezent, în cadrul ASEM funcţionează două şcoli doctorale, inclusiv una în parteneriat, abilitate să pregătească doctoranzi la 10 specialităţi de profil economic, 19 de profil juridic şi 4 specialităţi din domeniul ştiinţelor administrative. 71 persoane de la ASEM sînt abilitate cu drept de conducere a doctoratului. Doar în perioada 2014-2016 (aprilie), au fost aprobate 24 de Consilii ştiinţifice de susţinere a tezelor de doctorat în cadrul ASEM, după acest indicator instituţia ocupînd locul şase în ţară.

De Ziua Academiei de Studii Economice, felicit întregul colectiv de profesori şi studenţi, fiind convins că vor urma mulţi ani de realizări care se bazează pe atributele competitive ale universităţii, consolidate în timp, pe competenţa personalului didactic şi de cercetare, pe calitatea studenţilor. Eforturile şi strădaniile depuse de întregul colectiv al ASEM pe parcursul acestui sfert de veac vă dau tot temeiul să aspiraţi în viitor spre excelenţă, corespunzător principiilor societăţii bazate pe cunoaştere, să consolidaţi prestigiul instituţiei la nivel european şi internaţional.

VIVAT, CRESCAT, FLOREAT!

Academician Valeriu CANŢER, preşedinte al Consiliului Naţional pentru Acreditare şi Atestare