ABORDARE REVOLUTIONARA IN SISTEMUL DE PENSII

Soția va primi pensia soțului decedat

Deputații socialiști propun ca pensia persoanei care decedează înainte de împlinirea a cinci ani din ziua pensionării să-i fie plătită urmașului. De asemenea, ei se pronunță pentru revenirea la vechea vîrstă de pensionare.

Dacă o persoană va deceda mai înainte de împlinirea a cinci ani din ziua pensionării, soțul/soția rămas(ă) în viață va fi în drept să primească pensia acesteia/acestuia pînă la împlinirea perioadei de 5 ani – acest lucru îl prevede un proiect de lege privind modificarea și completarea Legii privind sistemul public de pensii înregistrat pe 12 iunie în Parlament de un grup de deputați socialiști.

„De exemplu, dacă asiguratul a decedat după doi ani de la data ieșirii la pensie, atunci urmașii vor mai beneficia încă trei ani de pensia pe care o primea asiguratul”, a explicat pentru Sputnik deputatul socialist Vladimir Odnostalco, vicepreședinte al Comisiei parlamentare pentru protecţie socială, sănătate şi familie, unul dintre autorii proiectului.

În asemenea cazuri, dreptul de beneficiar al pensiei pentru limita de vîrstă al persoanei decedate va fi soțul sau soția, dar nu și alte categorii de succesori, a precizat parlamentarul. Dacă va fi pensionar, soțul supraviețuitor va fi în drept să ridice, în perioada menționată, două pensii, a precizat parlamentarul socialist.

Această inițiativă legislativă propune garantarea de către stat a achitării pensiei în primii cinci ani de după pensionare chiar și după decesul asiguratului. O asemenea lege funcționează în mai multe state europene, a menționat Vladimir Odnostalco.

Dreptul la „pensia de urmaș” este garantat de legislația în vigoare și de el se ține cont în prezent, iar în noua inițiativă legislativă este vorba despre un alt fel de drept, potrivit parlamentarului.

„În condițiile unei speranțe de viață net inferioare celei din majoritatea statelor europene, este absolut necesar ca urmașii persoanelor care au contribuit la bugetul asigurărilor sociale de stat pe parcursul a zeci de ani să poată beneficia de pensia meritată de asigurat, în cazul decesului prematur al acestuia”, argumentează autorii inițiativei legislative.

 

Speranța de viață și vîrsta de pensionare

Potrivit ultimelor date statistice prelucrate, pentru anul 2017, speranța de viață este de 73,2 ani în Republica Moldova: 77 de ani pentru femei şi 69,4 ani pentru bărbați. În medie, femeile și bărbații de la sat au o durată a vieții cu 4 ani mai mică decît persoanele din localitățile urbane.

Din 1 iulie 2019, bărbații se pensionează la împlinirea vîrstei de 63 de ani, iar femeile ies la pensie la vîrsta de 58 de ani și 6 luni. Vîrsta de pensionare în cazul femeilor va fi majorată treptat, cu cîte 6 luni pe an, pînă la atingerea pragului de 63 de ani în 2018.

Deputații din Partidul Socialiștilor s-au opus majorării vîrstei de pensionare încă la sfîrșitul anului 2016, cînd a fost adoptată respectiva lege.

Parlamentarii socialiști Grigore Novac și Vladimir Odnostalco au declarat pentru Sputnik că vor elabora un proiect de lege cu privire la revenirea la vechiul prag de pensionare.

Pînă în 1 iulie 2017, bărbații se pensionau pentru limită de vîrstă la 62 de ani, iar femeile – la 57 de ani.

Sursa: sputnik.md