A stat nevinovat zeci de ani in inchisoare

Un Sud-coreean care a stat 20 de ani la închisoare după ce a fost condamnat pe nedrept pentru violul şi uciderea unei fete de 13 ani a fost achitat în cele din urmă Joi, la rejudecarea procesului, relatează Yonhap, potrivit agerpres. Tribunalul districtual din Suwon l-a declarat pe Yoon Seong-yeo, acum în vîrstă de 53 de ani, nevinovat de crima din 1988 şi i-a prezentat acestuia scuze din partea Justiţiei, explicînd că sentinţa iniţială greşită a fost dată ca urmare a unor concluzii pripite ale agenţiilor de anchetă.

În 1989, Yoon, care atunci avea 22 de ani, a fost condamnat la închisoare pe viaţă, fiind considerat autorul celei de-a opta dintr-o serie de zece crime petrecute în Hwaseong, la circa 60 km Sud de Sud, între 1986 şi 1991.

Yoon şi-a susţinut nevinovăţia şi a afirmat că Poliţia l-a obligat să mărturisească o crimă pe care nu a comis-o. Şi Curtea Supremă Sud-coreeană a menţinut însă verdictul din 1989 şi bărbatul a stat 20 de ani după gratii, fiind eliberat condiţionat în 2009.

El a cerut rejudecarea cazului în Noiembrie anul trecut, după ce Poliţia a dezvăluit că un alt bărbat, Lee Chun-jae, în vîrstă de 57 de ani şi arestat pentru alte fapte, a mărturisit toate cele zece crime în serie de Hwaseong, inclusiv pe cea de-a opta.

Achitarea lui Yoon a venit după 31 de ani de la arestarea sa.

„Yoon a primit o sentinţă greşită din cauza investigaţiilor superficiale ale autorităţilor. Tribunalul, ca parte a autorităţii judiciare, prezintă scuze acuzatului, care a suferit daune metale şi fizice severe ca urmare a anilor petrecuţi în închisoare”, a comunicat Curtea.