A ÎNCETAT DIN VIAŢĂ CELEBRU PROIECTANT AL RACHETELOR SOIUZ-2

Aleksandr Soldatenkov, celebru proiectant al unor aparate ruseşti printre care se numără şi racheta Soiuz-2, a încetat din viaţă la vîrsta de 86 de ani, a anunţat, Marţi, Centrul spaţial de producţie şi cercetare Progress /TSKB/, citat de AFP, AGERPRES şi MOLDPRES.

Născut în 1927, Soldatenkov şi-a făcut debutul în industria aerospaţială în 1951 şi a condus pregătirile pentru zborul lui Iuri Gagarin, primul om care a mers în spaţiul cosmic, în 1961, în perioada fostei Uniuni Sovietice. Soldatenkov a devenit ulterior proiectantul-şef al legendarei R-7, prima rachetă care a plasat un satelit pe orbită în jurul Terrei, şi al Soiuz-2.

Racheta Soiuz, un lansator rus conceput în anii '60, rămîne cea mai folosită din lume, cu peste 1.700 de lansări la activ. Cu ajutorul rachetelor sale Soiuz, Rusia este în prezent singura ţară capabilă să trimită astronauţi spre Staţia Spaţială Internaţională /SSI/, după ce ultima navetă spaţială americană a fost scoasă din uz în Vara lui 2011, în aşteptarea unei noi generaţii de aparate.

Autor a peste 50 de lucrări de cercetare şi invenţii, Soldatenkov a primit multiple distincţii, printre care medalia de Erou al Muncii (1987), ce îi recompensa pe cei mai merituoşi muncitori în perioada URSS, precum şi Ordinul Lenin în acelaşi an. De asemenea, el a fost făcut cetăţean de onoare al oraşului Baikonur, Kazahstan, unde Rusia exploatează un cosmodrom utilizat pentru lansarea de rachete.