A ÎNCEPUT UN NOU AN DE STUDII

Noi vise şi speranţe de 1 septembrie: reforma propriului suflet

Autor: Lilia GRUBÎI

Emoţiile de toamnă, cele cu „adio, pică frunza”, încep de regulă mult mai prozaic. Cu grijile legate de 1 septembrie care au treabă nemijlocit cu pieţele şcolare, cărţi, caiete, ghiozdane şi creioane colorate. Nevoi ce culminează cu elevi curaţi şi luminaţi, primeniţi în haine noi, care pe răcoarea primei dimineţi de toamnă pornesc înaintea propriului viitor. Pentru trei actori principali ai acestui eveniment: copil, elev şi părinte este o zi deosebit de importantă, de vreme ce fiecare dintre aceştia trei încheagă noi vise şi speranţe pe care le vrea neapărat realizabile.

Sectorul şcolii autohtone nu trece prin cea mai bună perioadă. Din păcate. Bacul nereuşit din ultimii ani, multe scandaluri cu pedagogi şi manageri şcolari cu mîini şi cugete necurate, tineri neserioşi şi părinţi naivi care încă mai cred că pot obţine rezultate pe căi ocolite fac să fie ştirbită sesizabil autoritatea instituţiei de învăţămînt preuniversitar. Deşi, parcă atunci cînd îi asculţi vorbind pe la careurile festive din 1 septembrie absolut toţi vin cu cele mai nobile gînduri.

Petrecîndu-mi copiii la şcoală, m-am întîlnit ieri cu un pedagog de-al meu, care probabil are predaţi în şcoală atîţia ani, cît n-am eu trăiţi. Am stat puţin de vorbă şi m-am surprins că îl ascult cu aceeaşi plăcere şi interes cum o făceam zeci de ani în urmă. Iar un lucru mi s-a întipărit în mod special. „Ştii, mă doare inima cînd văd şi aud ce se face azi în unele şcoli. De unde atîta indiferenţă?! Pentru că sînt ferm convins, sistemul şcolar poate fi distrus doar de indiferenţă. Deşi sper că pînă la urmă valoarea şcolii va reveni în albiile sale, doar că trebuie ca fiecare să înceapă cu reforma propriului suflet, să înceapă cu reevaluarea propriei conştiinţe, iar primii trebuie să fie pedagogii şi atunci totul va fi bine”. Bunul şi bătrînul meu profesor... L-am ascultat cu atenţie şi mult timp i-am ţinut cuvintele pe buze. Cred că de aici ar trebui să pornească implementarea Codului Educaţiei.

Or, este clar că schimbările în învăţămînt se vor produce. Fără voia şi indicaţiile cuiva. Îmi povestea cineva că anul acesta la Căuşeni părinţii, înainte de a alege un liceu pentru copil, se interesau la direcţia de profil despre statistica susţinerii BAC-ului de către discipolii instituţiei. Iată aşa îşi vor face faimă frumoasă şi prestigiu şcolile bune cu profesori pe potrivă şi invers. Cu timpul şi elevii vor înţelege „ce e bine şi ce e rău”, iar lucrurile se vor aranja de la sine. Reforma propriului suflet...

A început un nou an de studii. Vreau mult şi să fie finalizat frumos, cu rezultate. O doresc copiilor mei şi tuturor din această ţară. Pentru că o merită.