A murit senatorul american John McCain. Politicianul nu si-a dorit ca Donald Trump sa participe la funeraliile sale

Senatorul american John McCain, fost candidat la Președinția SUA și erou în războiul din Vietnam, a murit la vîrsta de 81 de ani. În Iulie 2017, fusese diagnosticat cu o tumoră cerebrală agresivă şi a fost supus unui tratament medical, la care a renunţat Vineri, informează BBC. Anunţul decesului a fost făcut de către biroul său, printr-un scurt mesaj. „Senatorul John Sidney McCain III a murit la ora 16:28, pe 25 August 2018”, au transmis reprezentanţii biroului său, subliniind că alături de el au fost cei din familie. John McCain era sub tratament din Iulie 2017 pentru un glioblastom, o formă de cancer foarte agresivă cu o rată foarte scăzută de supravieţuire. Familia sa a anunţat Vineri că el a decis să întrerupă orice tratament, în faţa avansului implacabil al bolii. El a încetat din viaţă a doua zi.

Imediat, reacţiile au început să apară pentru a saluta memoria acestui monument republican care a supărat cu multă lume, inclusiv din propria familie politică, însă al cărui devotament patriotic a fost recunoscut de toţi. „John şi cu mine veneam din generaţii diferite, am avut origini complet diferite şi ne-am înfruntat la cel mai înalt nivel al politicii. Dar am împărtăşit, în pofida diferenţelor noastre, o fidelitate faţă de ceva foarte înalt, idealurile pentru care generaţii întregi de americani şi de imigranţi s-au luptat şi s-au sacrificat”, a declarat fostul Preşedinte democrat Barack Obama care l-a învins la prezidenţialele din 2008.

Liderul opoziţiei democrate din Senat, Chuck Schumer, a propus ca aripa Senatului în care John McCain şi-a avut biroul să îi poarte numele. Preşedintele Donald Trump, în conflict cu senatorul republican, a scris pe Twitter un scurt mesaj de condoleanţe, fără nici un cuvînt despre cariera şi viaţa acestuia. „Condoleanţele mele şi respectul meu cel mai sincer pentru familia senatorului John McCain. Inimile şi rugăciunile noastre sunt alături de voi!”, a scris Donald Trump. Una din ultimele dorinţe exprimate de John McCain a fost clară: el a făcut cunoscut că nu doreşte ca liderul de la Casa Albă să participe la înmormîntarea sa.

Spre deosebire de Președintele american, cei mai mulţi congresmeni şi foşti congresmeni americani au dat publicităţii un comunicat în minutele după anunţul decesului, fostul preşedinte George W. Bush salutînd de exemplu un „om de convingere profundă şi un patriot în cel mai înalt grad”. Fostul Preşedinte democrat Bill Clinton a salutat şi el memoria lui John McCain, subliniind că, „de multe ori, el a lăsat deoparte apartenenţa partizană” pentru a servi naţiunea.

Un alt democrat, Al Gore, vicepreşedinte sub Bill Clinton, s-a exprimat în acelaşi sens: „Întotdeauna l-am admirat şi respectat pe John”, pentru că el căuta mereu “să găsească un teren de înţelegere, oricît de greu ar fi fost”, a spus acesta. Pentru senatorul republican Lindsey Graham, „America şi Libertatea au pierdut unul dintre cei mai mari campioni ai lor”.

Fiica veteranului, Meghan McCain, a publicat pe contul ei de Twitter un text în care a povestit că a rămas alături de tatăl său pînă la final, „aşa cum a fost el cu mine la debutul meu”. „Zilele şi anii care vor urma nu vor mai fi la fel fără tatăl meu, dar vor fi zile bune, pline de viaţă şi iubire, din cauza exemplului pe care l-a trăit pentru noi”, a scris ea într-o declaraţie pe Twitter.

John McCain a deţinut şase mandate de senator din partea republicanilor şi a fost candidatul la Preşedinţie al acestora, în 2008. McCain a fost pilot în timpul războiului din Vietnam. Cînd avionul său a fost doborît, a petrecut mai mult de cinci ani ca prizonier de război. A fost supus torturii, ceea ce l-a lăsat cu dizabilităţi de durată.