A INTELEGE RUSIA…

Rusia este o ţară în care e uşor de nimerit. La aeroport procedurile sînt simplificate, inclusiv controlul paşapoartelor, iar drumurile spre centrul Moscovei au cîte şase benzi. În camerele de hotel pot fi găsite publicaţii internaţionale, cum ar fi The New York Times, Le Figaro, The Wall Street Journal, şi Moscow Times.

Deşi la modul fizic este uşor de a intra în Rusia, a o înţelege e mai complicat. În prezent, sub conducerea lui Vladimir Putin Rusia a devenit un stat centralizat, însă a spune că e o copie a Uniunii Sovietice a lui Stalin ar fi greşit. Pe străzile Moscovei nu a rămas nici o amintire despre Stalin, doar în cîteva oraşe provinciale. Iar despre Lenin s-au păstrat anumite amintiri, deşi Rusia nu mai este o ţară comunistă. Este emblematică, însă, decizia lui Putin de a nu deschide mausoleul pentru publicul larg.

Rusia rămîne o enigmă. Ţara întîmpină anumite dificultăţi în procesul de împăcare cu propriul trecut. Însuşi preşedintele a chemat la o analiză obiectivă a evenimentelor din 1917. Mai mult ca atît – în acest an nu vor fi organizate nici un fel de festivităţi oficiale în legătură cu cei 100 de ani de la revoluţia din februarie sau octombrie. Nu există nici un fel de apeluri leniniste la revoluţia mondială. Rusia, care include în sine trăsături atît asiatice, cît şi europene, este condusă de un sistem centralizat, care îşi lărgeşte influenţa atît în interiorul ţării, cît şi pe arena mondială, susţinută nu doar de oligarhi, ci şi de Biserica Pravoslavnică.

În pofida criticilor occidentale privind alipirea Crimeei, ruşii o consideră drept o realizare, comparabilă doar cu victoria Uniunii Sovietice în cel de al doilea război mondial.

Încă un factor important în Rusia modernă este rolul în creştere al Bisericii Pravoslavnice Ruse şi alianţa ei cu Putin. Încă în anul 1997, cu ajutorul Bisericii, a fost adoptată o lege care limitează confesiunile, considerate netradiţionale pentru Rusia. În februarie 2012, Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii Kiril a numit conducerea lui Putin ”minune divină”. Preşedintele rus a încheiat o alianţă cu Biserica Rusă, din care profită politic. Pe timpul lui au fost restabilite bisericile distruse în timpul Uniunii Sovietice: după cele mai modeste calcule au fost reparate sau construite 23 de mii de locaşuri sfinte. În plus, Putin a permis predarea religiei în şcoli.

După American Thinker, SUA