A INCEPUT SAPTAMINA DE PREVENIRE A CANCERULUI DE COL UTERIN

În perioada 25 – 31 ianuarie în Republica Moldova se desfăşoară Săptămîna de Prevenire a Cancerului de Col Uterin. Evenimentul a fost lansat la iniţiativa Asociaţiei Europene de Combatere a Cancerului Cervical (ECCA), la care ţara noastră a aderat în anul 2009.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, circa 270 mii de femei au murit în lume de cancer de col uterin în anul 2012. Mai mult de 85% din aceste decese revin ţărilor cu venituri mici şi medii. În Republica Moldova nivelul de mortalitate prin cancer de col uterin este în creştere. În anul 2013, în ţară au decedat din cauza acestei maladii 198 femei, iar în anul 2012 - 165. Potrivit medicilor, nivelul insuficient de cunoştinţe a femeilor condiţionează prezentarea tardivă la medic.

Cancerul de col uterin este provocat de anumite tipuri ale Virusului Papilomei Umane (HPV). Infecţia cu HPV este foarte răspîndită şi majoritatea adulţilor contractează această infecţie la un moment dat în viaţă. Cancerul de col uterin se dezvoltă pe parcursul mai multor ani şi trece printr-o fază îndelungată precanceroasă, înainte de a deveni un cancer invaziv. În stadiile incipiente, cancerul de col uterin nu produce sîngerări sau durere, astfel că nu există semne de alarmă. În stadiile avansate ale cancerului, apar sîngerări, secreţii vaginale anormale, dureri.

Totodată, medicii spun că boala poate fi provocată şi de o viaţă sexuală timpurie, schimbarea frecventă a partenerilor sexuali, infecţiile transmise pe cale sexuală, contraceptivele hormonale utilizate mai mult de cinci ani, avorturile numeroase, consumul de tutun şi obezitatea.

Sursa: Moldpres