A INCEPUT FESTIVALUL „ZILELE CREANGA”, EDITIA A VI-A

În Republica Moldova a fost inaugurat Festivalul „Zilele Creangă”, ediţia a VI-a, care se va desfăşura în perioada 2-3 martie. Festivalul are loc concomitent la Iași, Tîrgu-Neamţ şi Chişinău.

Programul este organizat de Ministerul Culturii, Secţia Naţională din Republica Moldova a Consiliului Internaţional al Cărţii pentru Copii şi Tineret (IBBY), Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”, IPNA „Teleradio-Moldova”, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chişinău, Uniunea Scriitorilor din Moldova şi Liceul Teoretic „Ion Creangă” din capitală.

Eugenia Bejan, director adjunct al Bibliotecii Naţionale „Ion Creangă”, a afirmat că pînă acum, „Zilele Creangă” aveau loc la Iaşi şi Chişinău. „Din 2015, Festivalul s-a extins şi la Tîrgu-Neamţ, România. De asemenea, în program au mai fost incluse și localitățile românești Pipirig și Humuleşti”, a precizat Eugenia Bejan.

Manifestările au demarat la Chişinău în dimineaţa zilei de azi, cu o depunere de flori la bustul lui Ion Creangă de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfînt”. Tot astăzi, la Liceul Teoretic „Ion Creangă” va avea loc festivalul şcolar „Ion Creangă cu neamuri”.

La Filiala Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă” se va desfăşura Concursul de inteligenţă şi creativitate „Miss Smărăndiţa – 2016”, ediţia a XV-a, la care vor participa 15 eleve din diverse şcoli şi licee din municipiul Chişinău şi suburbii. De asemenea, vor fi decernate premii pentru promovarea operei lui Ion Creangă.

Pe 3 martie, la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” va fi organizat simpozionul „Creangă nu este talent, este o „natură”. Tot aici, va avea loc vernisajul expoziţiei de carte „Cu pana sa, şi tristă, şi glumeaţă”.

Zilele Creangă vor continua la Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” pînă la 6 martie cu expoziţii, concursuri, spectacole teatralizate şi alte activităţi.

Ion Creangă s-a născut la 1 martie 1837 în Humuleşti, România. Scriitorul s-a stins din viaţă la 31 decembrie 1889. El a fost înmormîntat la Cimitirul „Eternitatea” din Iaşi.