A FOST VERNISATA O EXPOZITIE ANIVERSARA A PICTORULUI SERGIU CUCIUC

O expoziţie aniversară a plasticianului Sergiu Cuciuc, laureat al Premiului Naţional, deţinător al „Ordinului Republicii”, a fost vernisată la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei. Evenimentul a fost organizat cu prilejul împlinirii a 75 de ani de la naşterea artistului şi a 50 de ani de activitate.

Expoziţia cuprinde peste 70 de lucrări, majoritatea fiind realizate de autor în ultimii cinci ani.

Preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova Dumitru Bolboceanu a menţionat că Sergiu Cuciuc este unul dintre cei mai renumiţi pictori din generaţia de aur a artei plastice naţionale, alături de Valentina Rusu-Ciobanu, Glebus Sainciuc, Mihai Grecu, Igor Vieru, Gheorghe Vrabie ş.a.

„A fost preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici într-o perioadă dificilă, cînd se destrăma URSS şi odată cu aceasta, se distrugea şi patrimoniul naţional. El a păstrat intacte toate imobilele UAP, pe care le avem şi astăzi. A fost cel care acum 25 de ani a inaugurat împreună cu maestrul Mihai Grecu şi cu pictorul român Ilie Boca expoziţia „Saloanele Moldovei”, a subliniat Dumitru Bolboceanu.

Prezent la eveniment, viceministrul în exerciţiu al Culturii Gheorghe Postică l-a caracterizat pe Sergiu Cuciuc drept un artist plastic de mare talent şi o personalitate deosebită, care a ştiut să adune oamenii de creaţie în jurul său. „Picturile lui Sergiu Cuciuc emană multă căldură şi lumină. În calitatea sa de viceministru al Culturii s-a străduit să promoveze arta naţională, spiritul adevărat şi creatorii autentici”, a accentuat Gheorghe Postică.

Serghiu Cuciuc s-a născut pe 14 noiembrie 1940 în satul Doibani, raionul Dubăsari. A absolvit Şcoala de Arte Plastice din Chişinău şi Academia de Arte Plastice „I. Repin” din Sankt-Petersburg. Din 1965 este membru al UAP din Moldova. În anii 1987-1992 a fost preşedinte al Comitetului de Conducere al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova. În 1995-1999 este şef al Direcţiei Principale Patrimoniu Cultural, Arte Plastice a Ministerului Culturii, iar în 2002-2003 deţine funcţia de viceministru al Culturii.

Plasticianul Sergiu Cuciuc a participat la numeroase expoziţii de artă contemporană în România, Rusia, Bulgaria, Cehoslovacia, Polonia, Franţa, Danemarca, Germania, Mongolia, Japonia, Ucraina, Belarus, Lituania şi Kazahstan. A elaborat o serie de lucrări din ciclurile: „Maramureş”, „Locuri natale”, „Butuceni” etc.