A FOST SEMNAT ACORDUL DE FINANTARE A PROGRAMULUI ENPARD

Prim-ministrul Chiril Gaburici a avut, pe 26 martie, o întrevedere cu Directorul pentru Vecinătatea Estică a Comisiei Europene, Gerhard Schumann-Hitzler, aflat într-o vizită oficială la Chişinău. În cadrul întrevederii s-au discutat detaliile unui nou program de asistenţă oferit Republicii Moldova din partea Uniunii Europene, după care cei doi oficiali au semnat Acordul de Finanţare în domeniul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - ENPARD.

Premierul a menţionat, după ceremonia de semnare a Acordului, că valoarea totală a Programului ENPARD este de 64 milioane de euro, dintre care 53 milioane de euro reprezintă suportul bugetar direct, care vor fi oferite în trei tranşe, pînă în 2018, şi vine să susţină eforturile Executivului în implementarea politicilor în domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale.

„Accesul la fondurile ENPARD înseamnă bani pentru creşterea investiţiilor în modernizarea sectorului agricol, dezvoltarea sistemelor educaţionale în sate, vînzări mai mari pentru fermieri pe pieţele interne şi externe. Un moment important este că la aceşti bani vor avea acces toţi agenţii economici înregistraţi oficial în Republica Moldova, inclusiv cei din stînga Nistrului”, a declarat Prim-ministrul.

Chiril Gaburici a mulţumit partenerilor europeni pentru asistenţa şi sprijinul considerabil oferit Moldovei pînă în prezent şi pentru disponibilitatea de a continua şi amplifica aceste eforturi pe viitor. Premierul a subliniat că lansarea acestui program în ţara noastră va contribui la creşterea potenţialului Republicii Moldova de valorificare a posibilităţilor de acces pe piaţa UE.

La rîndul său, Gerhard Schumann-Hitzler a confirmat angajamentul Uniunii Europene pentru sprijinirea proiectelor de dezvoltare şi modernizare a Republicii Moldova, inclusiv în dezvoltarea agriculturii şi zonelor rurale. Oficialul european a subliniat că dezvoltarea agriculturii şi a zonelor rurale este un sector prioritar pentru cooperarea UE-R. Moldova în perioada 2014-2017.

„Semnarea Acordului de Finanţare ENPARD cu Guvernul Republicii Moldova subliniază procesul de reforme structurale iniţiat de către R. Moldova şi alinierea ţării la Uniunea Europeană, ca urmare a semnării şi implementării Acordului de Asociere şi creării Zonei de Liber Schimb RM-UE”, a menţionat Directorul pentru Vecinătatea Estică a Comisiei Europene.

Programul ENPARD a fost lansat în martie 2011 ca instrument de susţinere din partea Uniunii Europene pentru ţările Parteneriatului Estic.