A FOST LANSATA UNITATEA SPECIALIZATA IN COMBATEREA CORUPTIEI MARI

Prim-ministrul Chiril Gaburici a participat pe 8 iunie la lansarea subdiviziunii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), care se va ocupa de combaterea corupţiei la nivel înalt. Noua unitate este creată la iniţiativa Premierului şi face parte din măsurile anticorupţie anunţate de către Chiril Gaburici.

„Lansarea unităţii speciale este una dintre iniţiativele mele de luptă cu corupţia. Această unitate se va ocupa, în primul rînd, de şefii instituţiilor şi se va concentra pe cazurile de corupţie cu prejudiciul ce depăşeşte un milion de lei”, a subliniat Prim-ministrul.

Astfel, noua subdiviziune va investiga activitatea ilegală a funcţionarilor publici de rang înalt sau a cazurilor cînd prejudiciile aduse statului depăşesc valoarea de un milion de lei. O altă sarcină va fi identificarea şi recuperarea bunurilor şi activelor care au fost acumulate de către funcţionari în urma activităţilor de corupţie. Potrivit şefului CNA, Viorel Chetraru, această sarcină este o noutate pentru Republica Moldova.

Prezentarea echipei unităţii speciale a fost făcută după şedinţa de lucru a Cabinetului de miniştri. „Am avut şedinţa operativă, care se desfăşoară în fiecare zi de luni. Pe 8 iunie, aceasta a fost tematică – lupta cu corupţia. Sîmbătă s-au împlinit 13 ani de activitate a CNA şi am decis să organizăm şedinţa aici”, a explicat Chiril Gaburici.

În cadrul şedinţei, şeful CNA a prezentat situaţia la capitolul corupţie, dar şi cum stau lucrurile în sectorul financiar-bancar. Membrii Cabinetului de miniştri au discutat măsurile anticorupţie ce trebuie implementate pentru combaterea fenomenului corupţiei la toate nivelurile şi acţiunile ce urmează a fi întreprinse pentru stabilizarea situaţiei din sistemul bancar.

Ulterior, Premierul Chiril Gaburici şi membrii Guvernului au vizitat izolatorul CNA şi au luat cunoştinţă de condiţiile în care sînt deţinuţi bănuiţii şi învinuiţii pentru infracţiuni de corupţie. De asemenea, demnitarii au văzut cum funcţionează poligraful şi au discutat cu specialiştii care efectuează testele la poligraf.

Tot pe 8 iunie, Premierul Chiril Gaburici a felicitat angajaţii CNA cu ocazia celei de-a 13-a aniversări a instituţiei. Prim-ministrul a decernat diploma Guvernului de gradul III pentru cinci ofiţeri anticorupţie.