A FOST LANSATA SCRISOAREA DE DREPTURI PENTRU PERSOANELE RETINUTE DE CATRE ORGANELE DE POLITIE

Reținerea este adesea prima și unica experiență de interacțiune directă cu sistemul de justiție penală. Persoana reținută trebuie să se bucure de prezumția nevinovățieiși de totalitatea drepturilor garantate de lege în perioada aflării în custodia Poliției. Extrasul din Codul de Procedură Penală, care se înmînează în prezent, nu echivalează însă cu informarea reală despre drepturi și nu este suficient. În acest sens, Fundația Soros-Moldova, în strînsă colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova, lansează Scrisoarea de drepturi, ce va fi înmînată fiecărei persoane în momentul reținerii.

Scrisoarea de drepturi este un instrument destinat informării persoanelor reținute despre drepturile garantate de lege în perioada aflării în custodia Poliției, și anume: dreptul la asistență din partea unui avocat, dreptul la informare privind motivele reținerii, dreptul de a păstra tăcerea, dreptul de a avea acces la documente referitoare la reținere persoanei, dreptul de a contacta telefonic rudele sau alte persoane, dreptul la asistență medicală, dreptul la interpretare și traducere, și nu în ultimul rînd informații despre durata maximă a privării de libertate.

Conținutul scrisorii a fost elaborat într-un limbaj accesibil și tradus în 10 limbi de circulație sporită pe teritoriul țării (rusă, ucraineană, găgăuză, bulgară, turcă, engleză, franceză, arabă, italiană, germană). Documentul a fost tipărit în 125 de mii de exemplare, care vor fi repartizate în toată țara. Conform ordinului Ministrului Afacerilor Interne al Republicii Moldova nr. 284 din 19.09.2016, scrisoarea de drepturi va fi înmînată la momentul reținerii de facto, după caz, la momentul reținerii de drept, fiecărei persoane reținute de Poliție.

„Scrisoarea de drepturi pe care o lansăm astăzi e benefică nu doar pentru persoanele reținute, dar și pentru întreg sistemul de justiție penală. Cele opt drepturi fundamentale menționate devin automat obligațiuni pentru reprezentanții poliției. Cu siguranță, prin utilizarea practică a acestei scrisori vom evita eventuale interpretări și conflicte în momentul reținerii”, a menționat Ministrul Afacerilor de Interne al RM, Alexandru Jizdan, despre importanța scrisorii de drepturi.

La rîndul său, Victor Munteanu, directorul Programului de Drept al Fundației Soros-Moldova, a precizat: „Este extrem de important să înțelegem că pentru mii de oameni, reținerea, chiar și pentru cîteva ore, este unica experiență în viață de interacțiune cu poliția, și implicit cu sistemul de justiție penală sau contravențională a țării. Este momentul cel mai sensibil al întregului proces. Este momentul în care omul este cel mai vulnerabil și dezorientat, chiar dacă nu are nicio calitate procesuală, și se bucură de prezumția nevinovăției. Dacă mai punem că persoana s-ar putea să nu înțeleagă limba în care se vorbește cu el și în care se întocmesc documentele, atunci această scrisoare de drepturi este un pas hotărîtor spre umanizarea justiției penale și spre îmbunătățirii imaginii poliției”.

Necesitatea implementării scrisorii de drepturi a fost constatată de autorii studiului Reținerea persoanei de către Poliție, elaborat cu susținerea Programului de Drept al FSM, în cadrul inițiativei regionale a Rețelei Reformatorilor de Asistență Juridică (LARN), realizată concomitent în Georgia, Ucraina și Moldova.

Scrisoarea de drepturi lansată astăzi este adaptarea modelului orientativ de Notă privind drepturile, anexă la Directiva 2012/13/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 22 mai 2012 privind dreptul la informare în cadrul procedurilor penale. Ajustarea la rigorile procedurii penale a RM a fost efectuată de membrii Grupului de Experți al Proiectului Garanții procesuale la etapa urmăririi penale, implementat de Programul de Drept al FSM și IGP. Modelul final al scrisorii a fost propus odată cu publicarea îndrumarului pentru practicieni Reținerea în procesul penal.

În conformitate cu ordinul Ministrului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Scrisoarea de drepturi urmează a fi distribuită Inspectoratelor de Poliție, Poliției de Frontieră și Biroului de Migrație și Azil.

Această activitate este desfășurată în cadrul proiectului Garanții procesuale la etapa prejudiciară a procesului penal, implementat de Programul de Drept al Fundației Soros-Moldova, Ministerul Afacerilor Interne al RM și Inspectoratul General al Poliției, conform Acordului de colaborare din 24 martie 2016.

 

Scrisoare de drepturi

Dacă sînteți reținut, aveți următoarele drepturi:

1. Asistență din partea unui avocat

  • Aveți dreptul la un avocat. Dacă nu aveți suficienți bani pentru a achita serviciile unui avocat, aveți dreptul la un avocat plătit de către stat. Cereți ajutorul poliției pentru a lua legătura cu avocatul.
  • Aveți dreptul la întîlniri confidențiale cu avocatul, nelimitate ca număr și ca durată.

2. Informații privind motivele reținerii și drepturile Dumneavoastră

  • Aveți dreptul să știți de ce ați fost reținut și de comiterea cărei fapte sînteți suspectat.
  • Aveți dreptul să cereți poliției informații și explicații cu privire la drepturile Dumneavoastră.

3. Dreptul de a păstra tăcerea

  • Aveți dreptul să faceți declarații sau să refuzați să faceți declarații care țin de presupusa infracțiune. Consultați avocatul înainte de a lua decizia.

4. Accesul la documente

  • Aveți dreptul să faceți cunoștință cu copia de pe procesul-verbal cu privire la reținere și cu copii ale tuturor hotărîrilor care se referă la drepturile și interesele Dumneavoastră. Cereți poliției acces la aceste documente.

5. Înștiințarea rudelor sau a altor persoane

  • Aveți dreptul să informați rudele sau o altă persoană la alegerea Dumneavoastră despre faptul că ați fost reținut și despre locul unde vă aflați în maxim 6 ore de la momentul cînd ați fost adus la poliție. Cereți poliției să vă ajute să informați persoana aleasă.
  • În cazuri excepționale, poliția poate amîna înștiințarea rudelor sau a altor persoane cu pînă la 12 de ore de la reținere. Poliția este obligată să vă informeze cu privire la această decizie.
  • Dacă sînteți cetățean străin, aveți dreptul să informați ambasada sau consulatul țării Dumneavoastră, iar dacă sînteți militar, aveți dreptul să informați unitatea militară în care vă faceți serviciul militar.
  • Dacă nu ați împlinit 18 ani, poliția este obligată să informeze părinții sau reprezentatul legal despre reținerea și locul aflării Dumneavoastră.

6. Asistență medicală

  • Aveți dreptul la asistență medicală independentă, inclusiv pe cont propriu. Informați poliția dacă aveți nevoie de a consulta de urgență un medic.

7. Interpretare și traducere

  • Dacă nu cunoașteți limba română, aveți dreptul la traducător în mod gratuit.
  • Traducătorul vă poate ajuta să comunicați cu poliția și cu avocatul Dumneavoastră, vă poate traduce anumite părți din documentele de care luați cunoștință.

8. Durata privării de liberate

  • Puteți fi reținut de poliție pentru maxim 72 de ore. La sfîrșitul acestei perioade, trebuie să fiți eliberat sau să fiți audiat de către un judecător, care va decide cu privire la continuarea privării de libertate.