A FOST LANSATA PLATFORMA PROIECTELOR FINANTATE DE UE IN MOLDOVA

Informațiile despre proiectele finanțate de Uniunea Europeană în localități din toată Republica Moldova pot fi accesate pe platforma EU4Moldova.md, lansată astăzi, 15 octombrie. De asemenea, poate fi accesată o hartă a proiectelor – reprezentarea grafică a prezenței asistenței Uniunii Europene. Paginile proiectelor conțin informații despre domeniile de intervenție, rezultatele și beneficiari, imagini video, precum și bugetul intervențiilor.

Ambasadorul Peter Michalko, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, a declarat că sînt peste o mie de proiecte care deja au fost realizate în Republica Moldova. Scopul este de a susține populația ca să poată să-și realizeze visurile legate de muncă, educație și situația din localități. Au fost sprijinite întreprinderile mici și mijlocii, au fost create mai bine de 15 mii de locuri de muncă. De asemenea, au fost susținute și organizațiile nonguvernamentale și au fost create oportunități pentru tineri, inclusiv prin schimburi studențești.

„Vrem să vedem că standardele europene vor fi o realitate pentru fiecare cetățean din Republica Moldova. Și cînd vom vorbi în viitor despre proiecte europene, vrem să auzim de la cei care au beneficiat și realizat aceste proiecte că trăiesc această realitate”, a notat ambasadorul.

Ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, a menționat că în spatele sprijinului european pentru proiectele realizate în Moldova se ascunde o realitate, și anume cea de a construi Europa acasă. Chiar și dacă peste zece ani, Republica Moldova trebuie să se transforme din beneficiar în donator de asistență, a subliniat oficialul. „Este important pentru buna noastră funcționare ca stat, ca societate, să beneficiem de această asistență, dar să ne întrebăm prin ce putem și noi să contribuim la niște priorități ale Uniunii Europene”, a mai spus ministrul.

În cadrul evenimentului au fost prezentate funcționalitățile platformei web, iar participanții au putut afla de la beneficiarii mai multor proiecte finanțate de UE despre rezultatele tangibile ale asistenței oferite.

Sursa: IPN