A FOST LANSATA O CAMPANIE DE PREVENIRE A ABUZULUI SEXUAL FATA DE COPII

Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii (CNAP), în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, a lansat pe 28 mai o campanie de comunicare privind combaterea violenţei sexuale asupra copiilor, care se va desfăşura pînă în noiembrie 2015.

Potrivit directorului CNAP, Daniela Sîmboteanu, scopul acestei campanii, cu genericul „Aici nu se pune mîna”, este de a sensibiliza părinţii, educatorii, îngrijitorii de copii mici şi de a preveni fenomenul abuzului prin informare.

„Copiilor li se va comunica prin intermediul spoturilor video, al broşurilor care le vor fi distribuite cum ar putea ei să comunice celor din jur despre potenţialele abuzuri”, a declarat Sîmboteanu.

Ministrul Educaţiei, Maia Sandu, a menţionat că instituţia pe care o conduce îşi asumă această campanie şi va întreprinde acţiuni concrete pentru combaterea fenomenului abuzului.

„Vreau să ştiu cum putem îmbunătăţi lucrurile de acum încolo. Trebuie să vedem dacă e vorba de o problemă de instruire în şcoli, de management sau de comunicare cu părinţii”, a afirmat Sandu.

Conform unui sondaj realizat în 2015 de Institutul de Marketing şi Sondaje IMAS, la solicitarea CNAP, 60% dintre părinţi nu discută cu propriii copii despre prevenirea abuzului sexual.

Potrivit Procuraturii Generale, numărul copiilor-victime ale abuzului sexual a crescut în anul 2014, fiind înregistrate 223 de cauze penale pe acest subiect comparativ cu 166 cîte erau în 2013. În 44 de cazuri minorii au fost abuzaţi sexual de către tatăl biologic, concubinul mamei sau alte rude.