A FOST LANSAT SISTEMUL INFORMAŢIONAL AUTOMATIZAT PENTRU ASISTENŢA MEDICALĂ PRIMARĂ

Medicii de familie nu vor mai folosi hîrtia pentru înregistrări în fişele pacienţilor. Ministerul Sănătăţii a lansat Sistemul Informaţional Automatizat pentru Asistenţa Medicală Primară. Este vorba de o platformă unică la nivel naţional, care integrează toate informaţiile legate de sănătatea pacienţilor.

Pentru funcţionarea acestui sistem toate instituţiilor medico-sanitare publice au fost dotate cu calculatoare, echipament periferic, reţea locală cu acces la internet, imprimante şi scanere. Fişa personală a pacientului, în regim electronic, va conţine datele personale ale acestuia, toate concediile medicale, analizele, reţetele prescrise, medicamentele folosite şi altele. La aceste date vor avea acces toţi medicii la care va apela pacientul.

Ministrul sănătăţii, Andrei Usatîi, a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă, că automatizărea medicinii de familie este o nouă etapă de abordare a medicinii, prin schimbarea modului de organizare a activităţii medicilor de familie.

Sistemul de date este absolut securizat, iar datele pe care le conţine sînt confidenţiale, au asigurat organizatorii evenimentului. Datorită acestui sistem, pacienţii se vor putea înregistra online la medic, însă această posibilitatea va fi reală peste două-trei săptămîni, cînd va fi definitivat sistemul.

Ex-premierul Vlad Filat, preşedintele PLDM, a spus, în cadrul lansării, că acest sistem este unul foarte important pentru Republica Moldova, deoarece vine în beneficiul cetăţeanului. Republica Moldova avansează şi îşi îmbunătăţeşte sistemul de sănătate, un domeniul important pentru stat.

Acest proiect are un buget de 19 milioane de lei, bani alocaţi de către Guvernului Republicii Moldova.

Surse: IPN