A FOST LANSAT PRIMUL CENTRU DE DEZVOLTARE A CARIEREI

Şomerii, emigranţii moldoveni reveniţi acasă, precum şi absolvenţii instituţiilor de învăţămînt vor beneficia de instruire şi asistenţă în obţinerea locurilor de muncă în R. Moldova. Primul centru de acest gen, din cele patru planificate, a fost inaugurat, pe 5 iunie, la Chişinău, a transmis Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al Ministerului Economiei.

Potrivit sursei citate, Centrul urmează să valorifice metodologia SYSLAB, elaborată de SYSLAB International AS din Norvegia, care este bazată pe o combinaţie de lucru în echipă, consiliere şi formare profesională, promovarea antreprenoriatului şi crearea unei reţele de parteneriat între angajatori şi potenţialii angajaţi.

Prezent la eveniment, vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, a subliniat că “metodologia SYSLAB vine cu o abordare absolut nouă de promovare a angajării durabile şi promovării antreprenoriatului. Acest centru ne va ajuta să creăm mai multe oportunităţi pe piaţa forţei de muncă, astfel contribuind direct la prevenirea exodului de forţă de muncă calificată din ţară”, a accentuat vicepremierul.

Per Erik Rasmussen, reprezentantul companiei SYSLAB International AS, a menţionat, la rîndul său, că „pentru un proaspăt absolvent, sau pentru o persoană care este şomer de mult timp, obţinerea unui loc de muncă este relativ dificilă, dar nici pe departe imposibilă. Centrele SYSLAB vin cu o abordare inovativă a problematicii şomajului, fapt care ne motivează şi ne va uni eforturile pe viitor. Acesta este al 19-lea centru deschis de către noi”, a afirmat Rasmussen.

“Centrul lansat astăzi reprezintă un pas major spre promovarea antreprenoriatului inovativ şi angajare durabilă. Acesta va oferi persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă cunoştinţe şi abilităţi necesare pentru angajare”, a subliniat Reprezentantul permanent adjunct al PNUD, Narine Sahakyan.

Centrele SYSLAB în Republica Moldova sînt create în cadrul Proiectului “Antreprenoriat inovativ pentru angajare durabilă”, implementat de către Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în R. Moldova (PNUD), în parteneriat cu Ministerul Economiei şi susţinut de Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei.

Conform datelor Biroului Naţional de Statistică, în anul 2012 rata şomajului a fost de 5,6%, bărbaţii fiind mai afectaţi de şomaj, comparativ cu femeile. Rata şomajului în mediul urban este mai mare (7,3%) faţă de mediul rural (3,9%), deşi mai multe locuri de muncă sînt disponibile în marile oraşe.