A FOST LANSATĂ O CARTE DE MEMORII A ARTISTULUI PLASTIC ILIA BOGDESCO

La Biblioteca Naţională a Republicii Moldova a fost lansată cartea de memorii „Întoarcerea la origini” a regretatului artist plastic Ilia Bogdesco. Artistul plastic Alexei Kolîbneak a afirmat că volumul este adresat tinerei generaţii. „Ilia Bogdesco a fost un artist plastic extraordinar. A ilustrat cărţile lui Ion Creangă, Vasile Alecsandri, Alexandr Puşkin, Lev Tolstoi, Ivan Bunin, Anton Cehov ş.a. Din carte am aflat cît de dramatică a fost viaţa lui. În 1933 familia sa a fost deportată de către autorităţile sovietice în regiunea Viatka (Kirov) din nordul Rusiei. A fost preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din RSSM, deputat în Sovietul Suprem al RSSM şi URSS”, a remarcat Alexei Kolîbneak.

Potrivit criticului de artă Tudor Braga, alături de Auguste Baillayare, Lazăr Dubinovski, Alexandru Plămădeală şi Mihai Grecu, Ilia Bogdesco este unul dintre cei mai mari artişti plastici de la noi.

„În grafică este artistul plastic nr.1, iar în caligrafie este o somitate mondială. Din fragedă copilărie a trăit un moment tragic – tatăl său a fost împuşcat în faţa lui. Viaţa, însă el n-a perceput-o în cheie de ranchiună, de răzbunare. El zicea că Dumnezeu ne-a dat viaţa pe gratis şi noi trebuie să-i mulţumim Lui şi să înţelegem că în viaţă sînt şi zile senine, şi posomorîte”, a afirmat Tudor Braga.

Ilia Bogdesco s-a născut la 20 aprilie 1923 în satul Butuceni, raionul Rîbniţa. În 1946-1951 a studiat la Facultatea de Grafică a Institutului de Pictură, Sculptură şi Arhitectură din Leningrad (Sankt-Petersburg). Timp de 47 de ani a activat în R. Moldova, după care s-a stabilit cu traiul la Sankt-Petersburg. Pe parcursul îndelungatei activităţi creatoare a practicat diverse tehnici de lucru, dar cele mai impresionante rezultate le-a obţinut în ciclul de gravuri în metal, în tehnica taidus, tăiate cu dăltiţa pe plăci de cupru. S-a stins din viaţă la 30 martie 2010.

Sursa: Moldpres