A FOST INAUGURAT SALONUL INTERNATIONAL DE CARTE PENTRU COPII SI TINERET

La Centrul „Moldexpo” din capitală a fost inaugurată pe 23 aprilie cea de-a XIX-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret, dedicată regretului Grigore Vieru.

În cuvîntul său de deschidere preşedintele Secţiei Naţionale din R. Moldova a Consiliului Internaţional al Cărţii pentru Copii şi Tineret Claudia Balaban a menţionat că ediţia curentă a Salonului şi-a păstrat obiectivul său principal – promovarea cărţii pentru copii.

Potrivit sursei citate, Salonul oferă diverse posibilităţi vizitatorilor - de a cunoaşte mai multe edituri din ţară şi de peste hotare, a afla despre noi titluri importante de carte, a participa la discuţii şi întîlniri cu scriitorii, la ateliere de creaţie, concursuri, întruniri profesionale, a procura cărţi la preţuri reduse.

„La ediţia curentă sînt reprezentate peste 120 de edituri şi distribuitori de carte din 9 ţări - China, Franţa, Germania, Italia, Polonia, România, Rusia, Turcia și R. Moldova. Pentru prima dată sînt oaspeţi de onoare la acest eveniment dna Liz Page, director executiv al Consiliului Internaţional al Cărţii pentru Copii şi Tineret (IBBY), şi Kestutis Urba, preşedinte al Secţiei Naţionale IBBY din Lituania. În cadrul evenimentului va fi lansat un număr record de cărţi – peste 160”, a menţionat iniţiatoarea Salonului, Claudia Balaban.

Cartea-surpriză, oferită gratuit copiilor, va fi şi în acest an elementul care face Salonul de la Chişinău deosebit de alte acţiuni similare din lume. Conform regulamentului, această carte aparţine autorului care a luat premiul Cartea Anului la ediţia anterioară a Salonului. Cartea-surpriză 2015 „Comoara”, scrisă de Spiridon Vangheli, va intra în 15000 de familii prin intermediul copiilor veniţi la Salon.

Festivitatea de premiere a laureaţilor Salonului va avea loc la 26 aprilie. Se vor acorda mai multe premii, instituite de Comitetul de organizare a Salonului sau oferite de diverse instituţii şi organizaţii în calitate de premii speciale.