A FOST DAT STARTUL SEZONULUI DE VINATOARE: CE PASARI SI ANIMALE POT FI VINATE

Poliția Republicii Moldova a anunțat că a fost dat startul sezonului de vînătoare, precizînd ce specii pot fi vînate și ce reguli trebuie respectate.

Din 18 august și pînă pe 14 octombrie este deschis sezonul de vînătoare la porumbei și prepelițe, anunță Poliția din Moldova.

De menționat că vînătorii vor avea dreptul să prindă într-o singură zi cel mult 20 de prepelițe și pînă la 15 porumbei.

Totodată, începînd cu 22 septembrie și pînă pe 30 decembrie, se admite vînarea gîștelor, rațelor, lișițelor, găinușelor de baltă și limicolelor.

Mistreții vor putea fi vînați începînd cu 29 septembrie și pînă pe 30 decembrie, iepurii de cîmp — de pe 25 noiembrie și pînă pe 30 decembrie, iar fazanii, de pe 6 octombrie pînă pe 13 ianuarie 2019.

Deşi nu are atribuţii directe în domeniul securităţii mediului ambiant, Poliția, conform competenţei, întreprinde permanent un şir de măsuri în vederea prevenirii delictelor ce afectează regnul animal şi vegetal, contracarării braconajului, pescuitului ilicit şi tăierii neautorizate a vegetaţiei forestiere.

Astfel, pentru evitarea unor eventuale incidente cu arma, Poliția le recomandă vînătorilor să respecte cerinţele de securitate în procesul aplicării armelor de foc şi regulile de vînătoare:

— arma poate fi purtată numai de către titularul permisului;

— posesorul armei de vînătoare este obligat să asigure integritatea armei

— să poarte echipament sau veste de culoare galben-verzuie sau portocalie-intens;

— se interzice tragerea cu arma încărcată în localităţi sau în apropierea acestora;

— se interzice categoric folosirea armelor cu defecte tehnice;

— în timpul deplasării cu orice mijloc de transport, arma de vînătoare trebuie descărcată, demontată şi pusă în husă;

— în timpul încărcării sau descărcării armei de vînătoare, ţevile ei trebuie să fie îndreptate în sus ori spre pămînt, iar după încărcare, arma trebuie pusă la siguranţă, dacă este prevăzută cu aceasta;

— se interzice folosirea cartuşelor cu termen de valabilitate expirat sau degradate, acestea trebuie transmise inspectorului autorizat pentru nimicire;

— se interzice categoric a împuşca asupra unei ţinte neclare (într-o pădure deasă, pe timp de ceaţă, în amurg, contra soarelui, etc.);

— nu se admite de împuşcat în direcţia unui zgomot, asemenea împuşcături pot cauza cele mai grave accidente.

Sursa: sputnik.md