A FOST CREATA O COMISIE DE ANCHETA PRIVIND ELUCIDAREA CIRCUMSTANTELOR „LAUNDROMATULUI”

În Parlament a fost creată o comisie de anchetă care urmează să elucideze circumstanțele care au dus la spălarea banilor prin intermediul judecătoriilor și instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova. Comisia va fi condusă de deputata Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Inga Grigoriu, care este și autoarea inițiativei.

Autoarea proiectului menționează că problemele sectorului financiar și celui judecătoresc au dus la implementarea unei scheme internaționale de spălare a banilor cu proveniență dubioasă, care au trecut prin Republica Moldova și au fost legalizați prin intermediul unor instanțe de judecată. Bazele acestei spălătorii au fost puse încă în anul 2010, potrivit unor rapoarte ale instituțiilor abilitate și ale investigațiilor jurnalistice, care au permis ca, între anii 2011 și 2014, să fie create companii fictive și mii de conturi de plăți deschise în Republica Moldova cu scopul de a legaliza sume uriașe de bani din Federația Rusă. Se presupune că organizații criminale, oameni de afaceri din domeniul imobiliar și din sectorul bancar din Federația Rusă, au transferat peste 20 de miliarde de dolari din fonduri murdare, prin complexul de spălătorie, format din zeci de companii offshore, bănci și agenți proxy.

Comisia de anchetă va antrena în activitatea sa toate autoritățile statului responsabile, va audia părțile și persoanele implicate și va prezenta Parlamentului, în termen de 120 de zile, raportul „cu privire la elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind spălarea banilor murdari în proporție deosebit de mare prin intermediul judecătoriilor și instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova, începînd cu anul 2010”.

În componența comisiei de anchetă se regăsesc doi deputați socialiști – Bogdan Țîrdea și Alexandr Suhodolski, ultimul fiind și vicepreședinte. De la Partidul Democrat a fost desemnată Ludmila Guzun, de la Partidul Politic Șor – Denis Ulanov, de la Grupul parlamentar Pro Moldova – Vladimir Cebotari, iar de la Partidul Acțiune și Solidaritate – Dumitru Alaiba, care este secretar al Comisiei.

Sursa: IPN