A FOST CREAT BISTURIUL INTELIGENT, CARE DISTINGE ŢESUTURILE SĂNĂTOASE DE CELE CANCEROASE

Un nou tip de bisturiu poate să facă diferenţa între un tesut sănătos şi o tumoare canceroasă, fapt care va permite medicilor chirurgi o eficienţă mai bună a operaţiilor de extirpare a tumorilor, afirmă autorii unui studiu publicat în Science Translational Medecine, anunță mediafax.ro.

Denumit iKnife, instrumentul utilizează curent electric de slabă intensitate, care creează o cantitate mică de vapori atunci cînd taie ţesutul uman. Acei vapori sînt analizaţi şi instrumentul poate să determine doar în cîteva secunde dacă ţesutul tăiat este sănătos sau canceros.

Testele realizate pe 91 de pacienţi au demonstrat că „diagnosticul dat de iKnife este deosebit de precis" şi că instrumentul este „suficient de fiabil pentru a permite o utilizare pe scară largă în sălile de operaţie", afirmă autorii studiului. iKnife foloseşte un spectrometru de masă pentru a analiza vaporii provenind din ţesutul operat şi îl informează pe medicul chirurg în doar trei secunde în legătură cu natura ţesutului pe care urmează să îl secţioneze.

Tehnicile actuale, în cadrul cărora eşantioanele de ţesuturi sînt trimise în laborator pentru a fi analizate, sînt „costisitoare şi adeseori inadaptate". Aceste analize au nevoie de 20-30 de minute pentru a fi executate, au subliniat cercetătorii maghiari şi britanici care au participat la realizarea studiului. În aşteptarea unor teste finale, iKnife nu este deocamdată disponibil spre comercializare şi va fi lansat pe piaţă cel mai devreme peste un an.