A fost creat algoritmul care identifica persoanele ce intentioneaza sa se sinucida

Cercetătorii au antrenat un program computerizat pentru a identifica persoanele care prezintă gînduri suicidale doar prin intermediul unei tomografii. Metoda ar putea fi utilizată în viitor pentru diagnosticarea afecţiunilor mentale. Aproximativ un milion de persoane din întreaga lume mor anual din cauza sinuciderii, iar prezicerea acestor intenţii este dificilă deoarece multe persoane nu doresc să discute despre aceste probleme. The Verge notează că o echipă de cercetători a observat activitatea cerebrală a două grupuri de adulţi. 

Datale colectate au fost introdu-se într-un algoritm care a învăţat să prezică ce persoană avea gînduri suicidale cu o acurateţe de 91%. De asemenea, inteligența artificială a reuşit să prezică ce persoane au încercat să se sinucidă cu o acurateţe de 94%. În cadrul studiului au fost implicaţi 34 de voluntari, 17 dintre ei aveau gînduri suicidale iar 17 nu prezentau acelaşi comportament. Voluntarii au citit 30 de cuvinte cere erau fie pozitive sau asociate morţii şi s-au gîndit la ceea ce înseamnă fiecare în timp creierul lor a fost scanat cu fMRI (Functional Magnetic Resonance Imaging). 

Atunci cînd ne gîndim la un anumit subiect, părţi diferite ale creierului se activează, afirmă Marcel Just, autorul studiului, psiholog din cadrul Universităţii Carnegie Mellon. Specialiştii au descoperit că la cuvintele ''moarte'', ''probleme'', ''fără griji'' şi ''cruzime'' au putut fi observate cele mai mari diferenţe dintre cele două grupuri. Aceştia au introdus rezultatele în cadrul algoritmului pentru toate persoanele cu excepţia uneia. În cele din urmă au introdus şi datele ultimei persoane, dar au lăsat algoritmul să decidă din ce grup făcea parte. În cel de-al doilea experiment, specialiştii au încercat să înveţe algoritmul să diferenţieze persoanele care au încercat să se sinucidă de cele care nu au avut o astfel de tentativă.