A FOST ALES PRESEDINTELE PARLAMENTULUI

Democratul Andrian Candu a fost ales astăzi în funcția de președinte al Parlamentului. Candidatura acestuia a fost susținută cu votul a 59 deputați liberal-democrați, democrați și comuniști,

Un deputat din totalul celor 60 care au participat la votare s-a pronunțat împotriva candidaturii lui Candu. Deputații din fracțiunile PL și PSRM au anunțat că nu vor participa la procedura de vot. Preşedintele Legislativului a fost ales prin vot secret.

Andrian Candu a fost singurul candidat la funcția de președinte al Parlamentului.

Președintele Parlamentului a fost ales după ce astăzi liderii PLDM şi PDM au anunţat că formează o coaliţie de guvernare.

Parlamentul Republicii Moldova va avea doi vicepreședinți. Aceștia sînt liberal democrata Liliana Palihovici și deputatul PCRM Vladimir Vitiuc. Decizia a fost luată astăzi la ședința Legislativului,.

Candidaturile vicepreședinților au fost înaintate de președintele Parlamentului Andrian Candu. Ambii candidați au fost susținuți cu votul a 60 de deputați.

La ședința de astăzi a Legislativului a fost constituit Biroul permanent al Parlamentului. Acesta va avea 12 membri.

Astfel, din Biroul permanent vor face parte socialiștii Igor Dodon și Zinaida Greceanîi, liberal democrații Vlad Filat și Valeriu Streleț, deputații Partidului Comuniștilor din Republica Moldova Artur Reșetnicov și Violeta Ivanov, democrații Marian Lupu și Vlad Plahotniuc. Partidul Liberal nu a înaintat deocamdată candidatul său în componența Biroului permanent.

Potrivit Regulamentului Parlamentului, Biroul permanent este organul de lucru al forului legislativ şi se formează, ţinîndu-se cont de reprezentarea proporţională a fracţiunilor în Parlament. Din acesta fac parte, din oficiu, Preşedintele Parlamentului şi vicepreşedinţii.

Şedința de astăzi a Parlamentului a fost închisă. Speakerul Andrian Candu a declarat că Biroul permanent urmează să se întrunească săptămîna viitoare pentru a stabili cînd va avea loc o nouă ședință a Parlamentului în cadrul sesiunii extraordinare care se încheie pe 30 ianuarie. La următoarea ședință urmează să fie constituite comisiile permanente.

Sursa: Moldpres