A FOST 2009 UN AN REVOLUTIONAR PROEUROPEAN? AIUREA!

Paradoxale timpuri politice trăim! S-a ajuns în situaţia în care comuniştii dezertori din PCRM, a căror mentalitate este puternic înrădăcinată în mentalităţi de tip sovietic, dar şi alţii din anturajele PDM şi PL, să pozeze în proeuropeni şi anti-ruşi înverşunaţi doar pentru că Preşedintele Igor Dodon este favorabil unor relaţii extinse cu Federaţia Rusă. Artur Reşetnicov, fost director al Serviciului de Informaţii şi Securitate, acum este pro-european şi anti-rus!

Absolut toţi oamenii informaţi cunosc cîteva adevăruri pe care nici unul nu vrea să le comunice cinstit tuturor moldovenilor. Acestea sînt: RM nu se va integra niciodată în UE; Occidentul vrea ca RM să aibă relaţii bune cu FR; acelaşi Occident acceptă tacit ca FR, UE şi chiar SUA să fie parteneri deschişi şi egali cu RM, nederanjat fiind chiar dacă FR poate avea o influenţă geostrategică mai accentuată, în condiţiile în care Vestul nu mai are timp de „capriciile politico-mafiote” ale Chişinăului; în contextul dat, Igor Dodon, simplist vorbind, este, în egală măsură, „omul Moscovei” cum este şi „omul Occidentului”.

Toţi „păreriştii” moldoveni, mereu isterizaţi şi panicaţi, bizuindu-se pe neştiinţa majorităţii moldovenilor, dar şi pe incompetenţa patronilor şi finanţatorilor de tip Iurie Chirinciuc , ignoră cu bună ştiinţă chinurile (re)facerii unei UE din ce în ce mai vulnerabilă şi nedispusă suficient spre restructurări radicale în plan instituţional birocratic. Tendinţa UE nu vizează reformulări instituţional-birocratice ale actualei structuri, ci o fragmentare, o delimitare între statele membre – unele cu statut de aristocrat, altele pe post de soldaţi luptători cu aspiraţii de înnobilare. Asta-i explicaţia celor „două viteze”: unii călare, alţii pe jos. Ca în Evul Mediu. În tot acest amalgam al supravieţuirii, supremaţiei şi reformulărilor, RM nu există. Dar să revenim la isteriile politice provinciale din RM!

Guvernarea „proeuropeană” de la Chişinău, după ce a iscat un conflict diplomatic gratuit, absurd şi extrem de dăunător cu Federaţia Rusă, recomandînd oficialilor moldoveni să nu mai facă deplasări în această ţară, îşi încordează iarăşi, la fel de gratuit, muşchii spre Moscova. Guvernanţii moldoveni ilegitimi îşi închipuie că doar astfel vor mai obţine cîteva împrumuturi şi granturi occidentale pentru a-şi păstra respiraţia urît mirositoare pînă la viitoarele alegeri parlamentare. În consecinţă, guvernanţii de la Chişinău intenţionează să boicoteze Adunarea Parlamentară a CSI, care va avea loc la Sankt Petersburg, în perioada 26-28 Martie. Acest boicot este motivat prin aceea că Moscova nu a întreprins acţiuni concrete după ce Chişinăul a înaintat nota de protest privind anumite discriminări la care sînt supuşi unii oficiali moldoveni care s-au deplasat în FR.

Faţă de această intenţie, Preşedintele Dodon şi-a exprimat dezacordul, nemaivorbind de criticile la care a fost supus deoarece „nu a respectat recomandările guvernamentale de a se abţine de la călătorii în FR”. Pentru ca să înţelegeţi mai bine făţărnicia de mahala a guvernanţilor, vă invit să ne întoarcem în anul 2009, anul pseudorevoluţiei moldoveneşti de alungare a comuniştilor de la Putere!

După 2009, în condiţii destul de discutabile, la Putere au ajuns aşa-zişii proeuropeni, iar Mihai Ghimpu a devenit preşedinte interimar al Statului. „Valul revoluţionar de atunci”, anticomunist, proeuropean şi, deci, anti-rus, ca o evoluţie logică a acţiunilor în sine din acel an, presupunea o ruptură radicală a RM de CSI, numai că nu a fost aşa. Ceea ce atunci actualii deţinători ai Puterii de la Chişinău i-au permis în 2009 aliatului lor Ghimpu îi interzic sau îi condamnă lui Dodon.

Ca să n-o lungesc prea mult, spre a se vedea şi mai bine ipocrizia actualilor guvernanţi, cărora le este părtaş, aliat şi Ghimpu, vă oferim doar cîteva din relaţiile preşedintelui interimar Ghimpu cu CSI din 2009. În 2009, Ghimpu declara:

„CSI este o bătrînă care îşi aşteaptă moartea, iar planul Kozak este un moşneag care a murit deja” declara el, precizînd însă că R. Moldova nu intenţionează să se retragă din organizaţie

Tot în 2009, cu prilejul reuniunii, la Chişinău, a Consiliului şefilor de state al Comunităţii Statelor Independente, „preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, l-a prezentat la şedinţa Consiliului şefilor de Stat din CSI pe candidatul la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova, Marian Lupu, care a fost prezent şi la şedinţa Preşedinţilor CSI în format restrîns.”

„Pe data de 9.10.2009, preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, preşedintele Parlamentului, a avut întrevederi bilaterale cu patru preşedinţi ai ţărilor CSI, sosiţi în R. Moldova pentru a participa la Summit-ul şefilor de stat din Comunitatea Statelor Independente.”

„Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a semnat pe data de 9 decembrie 2009, decretul privind participarea Republicii Moldova la reuniunea Consiliului şefilor de state al Comunităţii Statelor Independente. Totodată, decretul prevede şi delegarea împuternicirilor ministrului Economiei, Valeriu Lazăr, de a semna, în numele Republicii Moldova, unele documente incluse în ordinea de zi a reuniunii.”

„Nu cred că acum trebuie să începem relaţiile noastre de la pagină nouă. R. Moldova şi Rusia au legături tradiţionale, istorice şi de rudenie foarte vechi”, a spus Serghei Narîşkin la întîlnirea de atunci cu Ghimpu.”

„Am asigurat că summit-ul va avea loc, că se pregătesc lucrările pentru el, nu există nici un motiv pentru a crede ceea ce se bănuia că dacă vin liberalii la putere, se vor înrăutăţi relaţiile cu Federaţia Rusă şi cu alte state”, a declarat preşedintele interimar Mihai Ghimpu, după întrevederea cu oficialul rus. „Am confirmat buna intenţie a Alianţei pentru Integrarea Europeană în dezvoltarea relaţiilor cu Federaţia Rusă”, a mai spus Ghimpu în 2009.

Acum chiar că vă las să analizaţi, să comparaţi, să judecaţi şi să concluzionaţi singuri contrastele şi asemănările dintre „anul revoluţionar” 2009 şi anul 2017!

Mihai CONŢIU