81 DE MILIOANE DE EURO PENTRU PROIECTE TRANSFRONTALIERE ROMÂNIA-UCRAINA-MOLDOVA

În perioada 2014-2020, Republica Moldova urmează să implementeze proiecte transfrontaliere, în parteneriat cu România şi Ucraina, în valoare de 81 de milioane de euro. Banii sînt oferiţi de către Comisia Europeană.

Vor fi finanţate proiecte economice şi sociale, cele care ţin de de mediu, dar şi cele culturale. Se vor finanţa proiectele cu impact transfrontalier foarte clar. Beneficiarii vor participa cu o co-finanţare de cel puţin 10%.

La conferinţă anuală a Programului operaţional comun România-Ucraina-Republica Moldova, care s-a desfăşurat la Iaşi, Eugen Furculiţă, reprezentantul Republicii Moldova şi-a exprimat siguranţa că experienţa acumulată de autorităţile publice locale în perioada de implementare a programului, începînd cu anul 2007, le va fi de mare folos pentru a-şi spori capacităţile de a absorbi fondurile europene. „În acest moment în cadrul proiectului sînt renovate 3 monumente istorice de importanţă. În perioada imediat următoare, urmează să stabilim priorităţile pentru programul România-Moldova şi ne bucură decizia Comisiei Europene de a finanţa şi proiecte Moldova-Ucraina”, a subliniat Eugen Furculiţă.

Reprezentantul Republicii Moldova a adăugat că autorităţile speră ca programul România-Moldova să fie ultimul program pentru Moldova ca stat partener, pentru că după 2020 ţara are alte planuri, făcînd referire la promisiunile autorităţilor că Moldova se va integra în UE în anul 2020.

Ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca, prezent la eveniment, a menţionat că în această perioadă a putut vedea că agenda de colaborare bilaterală dintre Moldova şi România, s-a dinamizat, şi a fost stimulată de proiectele finanţate. „Sînt încrezător că în baza experienţei acumulate vom putea formula priorităţile pentru viitor şi vom putea face bilanţul succeselor obţinute împreună. Cu cît mai multă Europă aducem în regiunea noastră, cu atît e mai bine”, a încheiat diplomatul.

Programul operaţional comun România-Ucraina-Republica Moldova din perioada 2007-2013 a avut o alocare financiară de peste 126 de milioane de euro. Au fost finalizate 67 de proiecte, în valoare de peste 9 milioane de euro, încă 12 proiecte, în valoare de peste 12 milioane de euro, sînt finalizate tehnic, dar plăţile finale vor fi realizate pînă la sfîrşitul anului curent. 61 de proiecte se află încă la faza de implementare. Programul a avut 3 apeluri pentru depunerea de proiecte. Republica Moldova a atras 32% din fondurile programului şi şi-a dublat suma alocată proiectelor după apelul al doilea.

Sursa: IPN