6 PLANTE AROMATICE VINDECĂTOARE CE TREBUIE SĂ FIE ÎN ORICE BUCĂTĂRIE

În vreme ce popularitatea unor plante aromatice vindecătoare precum scorţişoara şi turmericul este în creştere, alte sunt adevărate cenuşerese. Mai ales că există o varietate largă de plante aromatice vindecătoare din care să alegi.

Ierburile aromatice sunt cele mai uşoare medicamente pe care natura le oferă oamenilor; ce poate fi mai simplu decît să adaugi un pic de savoare în toate mîncărurile tale.

Iată 6 plante aromatice vindecătoare ce trebuie sa fie în orice bucătărie.

1. Rozmarin

Este una dintre ierburile aromatice recomandate de mai toţi nutriţioniştii. Rozmarinul are proprietăţi antiinflamatorii, antifungice, antiseptice, antialergice şi previne intoxicaţia alimentară.

În plus, rozmarinul era recomandat chiar şi de Hipocrate, părintele medicinei, pentru curăţarea ficatului.

2. Nucşoara

Nucşoara este un condiment destul de cunoscut, în general folosit în timpul sărbătorilor. Este bine să fie folosit cînd este proaspătă întrucît îşi pierde rapid savoarea. Nucşoara ajută la scăderea tensiunii arteriale, a colesterolului şi îmbunătăţeşte circulaţia sîngelui. În plus, este o sursă excelentă de antioxidanţi, bogată în vitaminele B, reglează digestia şi îmbunătăţeşte calitatea somnului.

3. Cuişoare

Cuişoarele sunt fructele uscate ale arborelui de cuişoare. Uleiul de cuişoare este un panaceu pentru dureriîin general şi pentru durerile de dinţi în special. De asemenea poate stimula căldura în organism şi creşterea producţiei de acid hidrocloric în organism – care este folosit pentru digestie.

4. Cimbru

Este un condiment mediteranean, folosit din cele mai vechi timpuri, fiind disponibil în peste 60 de soiuri, fiecare dintre ele avînd propriile beneficii pentru sănătate.

Cimbrul este antiseptic şi antibacterian, dar şi o sursă bună de fier, magneziu şi calciu. În plus, cimbrul este excelent pentru îmbunătăţirea respiraţiei, pe măsură ce uşurează durerile din piept şi rezolvă problemele respiratorii.

5. Salvie

Unul dintre cele mai folosite condimente în sud-estul Europei, salvia se bucură de apreciere din cele mai vechi timpuri. Este un antioxidant foarte puternic care îmbunătăţeşte funcţiile creierului şi memoria. Totodată, salvia ajută digestia prin calmarea stomacului. Condimentul conţine vitaminele A, B, C şi alte minerale necesare precum potasiu, zinc, calciu, fier şi magneziu.

6. Piper negru

Piperul a fost folosit atît ca medicament cît şi pe post de condiment şi este apreciat pentru beneficiile sale pentru sănătate. Piperul negru poate ajuta la pierderea kilogramelor în plus prin stimularea descompunerii grăsimii şi îmbunătăţirea metabolismului. În acelaşi timp, piperul stimulează apetitul. De asemenea, condimentul ajută la oprirea sîngerării în vreme ce dezinfectează zona afectată.

Sursa: RevistaPreseiONline