6 INVENTATORI UCIŞI DE INVENŢIILE LOR

Inventarea unui lucru nou este un proces dificil: de la învingerea prejudecăţii că "aşa ceva nu se poate" pînă la testele finale. De multe ori, însă, temerarul inventator ajunge să plătească cu viaţa dorinţa de a lăsa ceva în urma lui.

1. Franz Reichelt

Pe 4 februarie 1912, croitorul francez de origine austriacă Franz Reichelt s-a urcat în vîrful Turnului Eiffel pentru a testa noua sa invenţie, paraşuta. Reichelt le spusese autorităţilor că testul va fi făcut cu ajutorul unui manechin dar, ajuns sus, croitorul a anunţat că va face el însuşi testul. Prietenii săi, dar şi întreaga asistenţă, l-au rugat să se răzgîndească, aducînd ca argumente viteza vîntului şi încercările nereuşite de pînă atunci. Mai mult, Reichelt nu a dorit să folosească nici un sistem de precauţie: "Vreau să fac experimentul singur, şi fără nici o şmecherie, pentru că vreau să dovedesc valoarea invenţiei mele".

Presa vremii a descris costumul ca nişte haine "obişnuite" care, desfăşurate, semănau cu o pelerină largă. Pentru eliberarea paraşutei, care avea o suprafaţă de 30 de metri pătraţi, Reichelt trebuia să-şi îndepărteze braţele de trup, astfel încît corpul său să semene cu o cruce. La ora 8:22, Reichelt şi-a potrivit costumul, a testat viteza şi direcţia vîntului aruncînd o hîrtie şi, urmărit de cei 30 de jurnalişti şi doi cameramani din asistenţă, s-a aruncat în gol.

Aproape imediat, paraşuta s-a înfăşurat în jurul corpului, care a plutit cîteva secunde înainte de a se zdrobi de sol, lăsînd un crater de 15 centimetri adîncime. Potrivit revistei popular Mechanics, corpul său era o masă fără formă, atunci cînd a fost ridicat de poliţie. Autopsie efectuată ulterior a stabilit că inventatorul a murit din cauza unui atac de cord suferit în timpul căderii.

2. Thomas Midgley Jr.

Inginer şi chimist american, Midgley a avut peste 100 de patente în timpul vieţii, printre ele numărîndu-se aditivii pentru combustibilii auto.

La vîrsta de 51 de ani, atunci cînd s-a îmbolnăvit de poliomielită, nu s-a dat bătut şi, folosindu-şi talentul de inventator, a creat un sistem de funii şi scripeţi pentru a putea fi ridicat mai uşor din pat. Din nefericire, în 1944, la vîrsta de 55 de ani, Midgley s-a încurcat în frînghii şi a murit sufocat de propria invenţie.

3. Henry Smolinsky

advanced-vehicle-engineers-mizar-1973-02-1 copy.jpg

Visul inginerului Smolinsky a fost acela de a crea o maşină zburătoare comercială, astfel că a părăsit compania unde lucra, Northrop, şi şi-a creat propria companie, Advanced Vehicle Engineers. În 1973, compania a construit două prototipuri, denumite AVE Mizars, prin combinarea părţii din spate a unui avion Cessna Skynaster cu un autoturism Ford Pinto. Smolinsky intenţiona să treacă la producţia de serie în 1974, însă nu a mai apucat, murind pe 11 septembrie 1973, împreuna cu prietenul său Harold Blake, atunci cînd o aripă a maşinii zburătoare s-a desprins în timpul unui zbor de probă.

4. Karel Soucek

capsule.jpg

În 1984, cascadorul Karel Soucek a uimit lumea, dîndu-şi drumul de pe cascada Niagara într-un "butoi" special construit, lung de 2,7 metri şi un diametru de 1,5 metri, căptuşit cu materiale care absorb şocurile. Chiar dacă a fost rănit, cascadoria sa a reuşit, astfel că el a hotărît să construiască un muzeu dedicat acesteia.

Pentru a finanţa proiectul, a convins o companie să sponsorizeze o altă cascadorie nebunească: aruncarea de la 55 de metri înălţime a unui butoi în care se afla cascadorul, într-un bazin cu apă, în timpul festivalului Thrill Show and Destruction Derby, pe 20 ianuarie 1985. Nevoind să renunţe aşa cum a fost rugat de toţi prietenii şi admiratorii săi, Soucek s-a dus direct în braţele morţii. După lansare, butoiul a început să se rotească în aer, lovind marginea bazinului în care trebuia să aterizeze. Cu pieptul şi abdomenul strivite, Soucek a murit cîteva ore mai tîrziu, la spital.

5. William Nelson

William-Nelson copy.jpg

La 24 de ani, William Nelson, angajat al General Electric, era deja considerat "un inventator care promitea mult". Din nefericire, pe 3 octombrie 1903, ultima sa invenţie, bicicleta cu motor, i-a cauzat moartea. În timpul unui test, Nelson a căzut de pe bicicletă, murind pe loc.

6. Valerian Ivanovici Abakovsky

abakovski copy.jpg

La numai 25 de ani, Valerian Abakovsky a inventat Aerocar, un vagon de tren automotor, propulsat de un motor de avion, tracţiunea fiind asigurată de o elice, destinat oficialilor ruşi. Pe 24 iulie 1921, un grup de comunişti au hotărît să facă o călătorie de test. După ce traseul Moscova-Tula a fost parcurs fără probleme, la întoarcere, Aerocarul a deraiat din cauza vitezei prea mari, toţi cei prezenţi la bord pierzîndu-şi viaţa.

Marian Andrei