500 DE MILIOANE DE LEI PENTRU FONDUL DE SUBVENŢII ÎN 2014!

Agricultorii deja pot depune dosarele pentru subvenţionare

Fermierii pot depune, de astăzi, cereri pentru a primi subvenţii de la stat. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură va recepţiona actele pînă pe 1 noiembrie. Autorităţile promit că termenul de examinare a dosarelor nu va depăşi zece zile calendaristice, iar în timp de aproximativ 40 de zile de la depunerea documentelor, agricultorii îşi vor putea primi banii. 

Producătorii agricoli, care vor planta livezi de măr vor primi de la stat pînă la 50 de mii de lei pentru un hectar. În cazul livezilor de de vişini, cireşi, caişi, piersici şi nectarini, subvenţiile sînt de pînă la 30 de mii de lei la hectar. Cîte 50 de mii de lei pentru un hectar vor primi agricultorii, care vor creşte coacăzi, căpşuni, zmeură.

Pentru viţă de vie, subvenţiile sînt de 25 de mii de lei pentru un hectar atît de struguri de masă, cît şi pentru cei tehnici. Statul promite asistenţă financiară şi fermierilor, care vor construi sere. Astfel, subvenţiile pentru grupuri de producători vor ajunge la 70 la sută costurile pentru utilaje şi pînă la 60 la sută în cazul fermierilor individuali.

Ca şi în alţi ani, vor fi subvenţionate primele de asigurare în caz de riscuri naturale. Statul îşi mai asumă responsabilitatea de achitare a dobînzilor pentru unele credite contractate de agricultori. Totuşi, compensaţiile vor fi de cel mult 100 de mii de lei pentru fiecare împrumut.

Tudor Chiriac a investit 1 600 000 de lei într-un frigider pentru păstrarea fructelor, dar şi într-un sistem de irigare. Pentru asta, fermierul a luat un credit de la bancă şi, anual, plăteşte dobîndă în sumă de 55 000 de lei. El spune că subvenţiile din partea statului vin tîrziu.

"Am înaintat dosarul în luna mai, însă banii i-am văzut abia cu două zile înainte de sfîrşitul anului. Se motivează că nu sînt bani la buget. O să depunem dosarul, sperăm că şi pe anul 2013 o să fie compensate aceste dobînzi", spune fermierul Tudor Chiriac.

Dosarul trebuie să conţină o cerere-tip, certificatul de înregistrare a firmei şi confirmarea că nu are datorii faţă de bugetele de stat şi local. Statul promite asistenţă financiară şi fermierilor care construiesc sere. 

"Odată ce avem situaţia regională foarte complictă, noi nu ne putem permite să riscăm cu suporturile pentru materie primă ca fructe sau legume. De aceea vizăm cu tot dinadinsul să stimulăm investiţiile în păstrare, răcire, sortare, ambalare şi comercializare", a declarat ministrul Agriculturii Vasile Bumacov.

Mărimea fondului de subvenţii, în 2014, este de 500 de milioane de lei. Autorităţile estimează că, în acest an, cel puţin 6000 de fermieri vor beneficia de ajutor de la stat. 

(Preluat de pe Publika TV)