41 DE MILITARI AU FOST DETASATI IN OPERATIUNEA DE MENTINERE A PACII DIN KOSOVO

Un nou contingent militar al Armatei Naţionale, alcătuit din 41 de militari, al treisprezecelea la număr, este dislocat în baza „Camp Vilaggio” din Italia. Pe data de 12 iulie, militarii vor pleca în misiunea de menținere a păcii: un pluton de infanterie ușoară, o echipă de geniști și un meteorolog. Misiunea acestora este să asigure paza și securitatea în zonă, să patruleze în comun cu forțele italiene, să recunoască terenurile minate sau să efectueze antrenamente de alpinism.

În cadrul ceremoniei de detașare a contingentului militar, prim-ministrul Ion Chicu, le-a urat succes militarilor și-a exprimat gratitudinea pentru toți militarii care, începînd cu anul 2014, au participat la operațiunea KFOR. „Pe parcursul ultimilor ani, militarii moldoveni au fost detașați în diverse colțuri ale lumii, acolo unde războaiele au marcat teritorii şi destine. Iată de ce azi, o dată în plus, aducem recunoștință celor peste 480 de militari care au participat în Misiunea din Kosovo, fiind adevărați ambasadori ai păcii. Tot respectul pentru curaj, bărbăție și dăruire!”, a menționat Ion Chicu.

Ministrul apărării, Alexandru Pînzari, a calificat această misiune drept un semnal de încredere din partea organizaţiilor internaţionale către armata Republicii Moldova şi un element de export de securitate. „Au fost selecataţi cei mai buni. A fost un concurs riguros”, a spus ministrul.

„Avem un regulament intern, o comisie, militarii au fost supuşi testelor speciale, unde sînt mai multe criterii, cum ar fi cunoşterea limbii engleze, testul la pregătirea fizică şi alte elemente. Toţi au trecut cu brio şi nu au avut nicio contestaţie”. „Rîndul este mare, de asta şi pleacă cei mai buni acolo. Este o misiune prestigoasă şi nimeresc acolo cei mai buni. Avem şi partea bună, colegii se întorc cu schimb de experienţă, vin cu idei noi pe care le împrumută de la contingentele altor ţări”, a adăugat Alexandru Pînzari.

Diego Randazzo, şef adjunct al Ambasadei Italiei în Republica Moldova, a declarat că, odată cu solicitarea Republicii Moldova de a participa la operaţiunea din Kosovo, Italia a contribuit semnificativ la detaşarea contingentelor Armatei Naţionale în operaţiunea KFOR, iar succesul acestor eforturi este rezultatul cooperării bilaterale excelente. „Detaşarea celui de-al 13-lea contingent al Armatei Naţionale în operaţiunea de menţinere a păcii KFOR din Kosovo reprezintă o contribuţie concretă la eforturile Alianţei Nord-Atlantice de stabilizare a situaţiei în Balcanii de Vest. Fără îndoială, prezența dumneavoastră în KFOR demonstrează faptul că comunitatea internaţională are încredere în profesionalismul dumneavoastră, foarte necesar pentru a face parte din această misiune militară”, a spus Diego Randazzo.

Militarii se vor afla în misiune în Kosovo pentru o perioadă de 6 luni.

Sursa: IPN