41 de clanuri mafiote in razboi, in tara europeana in care masina ministrului de Interne era folosita la contrabanda cu droguri

În timp ce ţări Est-europene au intrat deja în Uniunea Europeană, alte naţiuni, cum ar fi Albania, îşi doresc foarte mult calitatea de stat membru. Albaniei îi stă însă în cale o piedică foarte mare: ţara a devenit una dintre cele mai mari plăci turnante ale Europei pentru producerea şi comercializarea de substanţe ilegale. Autorităţile albaneze spun că luptă înverşunat împotriva mafiei şi sunt dornice să-şi promoveze succesul în presa internaţională. Reporterul s-a dus pe coasta mediteraneană a Albaniei, ca să vadă cît de mare este de fapt impactul eforturilor acestora. Acesta este un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. 

Însoţim Poliţia albaneză de frontieră în patrulare pe Marea Mediterană. Vor să ne arate că au devenit necruţători cu mafia, care controlează, aici, traficul cu droguri. Deoarece Poliţia italiană are dotări mai bune, îşi ajută omologii albanezi să lupte împotriva celor care fac contrabandă cu droguri. Poliţiştii opresc un vas de pescuit. Cercetează cabina, dar nu găsesc nimic care să dea de bănuit.

„Am găsit contrabandişti care au ascuns heroină în anvelopele maşinii sau în rezervoarele de benzină. Ultima dată am descoperit 10 kilograme de heroină. Nu vreau să mă laud, însă în ultimii doi ani Poliţia şi partenerii săi au devenit mai eficienţi şi au redus la minimum traficul de droguri”, spune Genti Mullai, purtător de cuvînt al Poliţiei albaneze.

Mașini de lux în Capitala celei mai sărace țări

Cifrele spun însă altceva: în 2017, Europol - Agenţia Uniunii Europene pentru cooperare în materie de aplicare a legii - a declarat Albania cel mai mare producător european de canabis şi o importantă placă turnantă în traficul cu droguri.

Albania e una dintre cele mai sărace ţări din Europa. Aici, venitul lunar mediu e de aproximativ 330 de euro. Cu toate astea, Capitala, Tirana, e plină de maşini de lux, iar industria construcţiilor e în plină înflorire. De unde vin toţi aceşti bani? Jurnalistul Artan Hoxha ne însoţeşte în sate de la Nord de Tirana, care sunt cunoscute pentru asasinii lor plătiţi. E singurul jurnalist de investigaţie din Albania care relatează despre implicarea mafiei în traficul cu droguri. E de mirare că e încă în viaţă.

Ce ascund magazinele de mobilă de la țară?

Aici, magazine de mobilă apar brusc pe drumuri izolate, de ţară. Artan Hoxha, jurnalist de televiziune, explică: „Multe dintre aceste magazine sunt folosite pentru depozitarea şi procesarea drogurilor. Producţia record de canabis din 2016 înseamnă că, deocamdată, bandele de infractori nu mai au nevoie să cultive. Au destulă marfă în depozite”.

41 de clanuri mafiote în război

Hoxha îl înştiinţează pe şeful mafiei locale de prezenţa noastră - pentru siguranţă. Ca să se asigure că nu i se întîmplă nimic, jurnalistul relatează, în documentarele sale TV, în mod egal despre toate cele 41 de clanuri. Acestea sunt veşnic în război unele cu altele. De aici provin şi morţii lor. Hoxha spune că ţara e, în realitate, condusă de mafia.

Artan Hoxha, jurnalist: „Salariile poliţiştilor albanezi sunt mult prea mici în comparaţie cu mita pe care o primesc de la grupurile de crimă organizată. În condiţiile date, nu se poate purta un război serios împotriva crimei organizate. Din cînd în cînd, e prins cîte un membru neînsemnat, dar cei care trag sforile scapă basma curată”.

Versiunea autorităților

Însă autorităţile albaneze susţin contrariul. Ne duc, cu elicopterul, să ne arate că loturile cultivate cu marijuana au dispărut, toate. Şi ne fac cunoştinţă cu Grupul Operativ care luptă împotriva crimei organizate. Dar nu avem voie să arătăm chipurile investigatorilor. „În cadrul operaţiunilor întreprinse de Grupul Operativ au fost arestaţi mai mult de o sută de oameni. Şi n-aş spune că sunt doar din eşalonul inferior. Categoric nu. Erau conducători ai acestor grupuri”, susține Besfort Lamallari, ministru adjunct de Interne. Dar cînd am întrebat de anchetarea politicienilor corupţi şi a legăturilor acestora cu mafia, răspunsurile lui au fost evazive. Verii ministrului de Interne îi foloseau mașina oficială pentru contrabanda cu droguri

Într-o locaţie secretă din Elveţia ne întîlnim cu Dritan Zagani. A fost anchetator în Albania, în domeniul drogurilor, pînă în 2017, cînd a descoperit că ministrul de Interne de atunci, Saimir Tahiri, avea legături cu mafia. Verii lui foloseau chiar maşina oficială a ministrului pentru contrabandă cu droguri. Dar cînd Zagani a transmis această informaţie, EL a fost cel arestat.

Dritan Zagani, fost şef al brigăzii Antidrog: „A fost cea mai grea perioadă din viaţa mea. Acuzaţiile că sunt trădător mi-au făcut viaţa un iad. Apoi au început ameninţările împotriva familiei mele. A trebuit să părăsesc Albania ca să-mi protejez copiii. Vieţile lor erau puse în pericol de mafia - o mafie care încă are sprijinul deplin al Guvernului”. Cu ajutorul unei drone, jurnalistul Artan Hoxha ne arată unde se cultivă încă marijuana. Aici, la marginea unei păduri, e greu de depistat.

Albania face eforturi de a lupta împotriva traficului cu droguri. Dar pînă nu se rupe legătura dintre politicieni şi mafia, este o bătălie pe care ţara nu prea are cum s-o cîştige.