3000 DE POLITISTI, CARABINIERI SI SALVATORI VOR ASIGURA ORDINEA PUBLICA PE 7 ŞI 8 IUNIE

Circa 3000 de poliţişti, carabinieri şi salvatori vor asigura ordinea publică şi monitorizarea respectării regulilor de prevenire a infecției COVID-19, la circa 1500 de cimitire şi biserici din țară în contextul sărbătorii Paștile Blajinilor. Anunţul a fost făcut, vineri, la o conferință de presă organizată de Inspectoratul General al Poliției.

Şeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Sergiu Paiu, a declarat că cei circa 3000 de angajaţi ai forțelor de ordine vor asigura şi patrularea în cartierele blocurilor de locuit, pe străzi și sectoarele cu flux sporit de cetăţeni, pentru neadmiterea încălcării ordinii publice şi a furturilor.

Şeful adjunct al IGP a îndemnat cetăţenii să evite ieşirile în zonele de agrement şi a amintit că, în contextul situației epidemiologice, aflarea în locuri publice se admite pe o perioada scurtă de timp, cu respectarea distanţei sociale. Acesta a mai îndemnat cetăţenii să fie atenți la bunurile personale, iar dacă se pomenesc în situații dificile, să apeleze 112.

Şoferilor le-a transmis să nu urce la volan în stare de ebrietate, să verifice starea tehnică a automobilului înainte de a porni la drum, să respecte regimul de viteză şi să se conformeze indicaţiilor poliţiştilor. Părinţilor Sergiu Paiu le-a transmis să acorde atenţie deosebită copiilor şi să nu-i lase fără supraveghere.

În cadrul aceleiaşi conferinţe, Oleg Graur, comandant-adjunct la Inspectoratul General de Carabinieri, a declarat că misiunea carabinierilor în această perioadă va consta în patrulări pe întreg teritoriul ţării. „Petreceţi acest eveniment în mod civilizat, cu respectarea normelor dictate, pentru a nu contribui la creşterea numărului de cazuri de infectare cu coronavirus în ţara noastră. Dacă vă deplasaţi la cimitire, fiţi vigilenţi la bunurile personale şi respectaţi ordinea publică”, a îndemnat cetăţenii Oleg Graur.

Şeful adjunct al Inspectoratului General pentru Situaţii Excepţionale, Alexandru Oprea, a precizat că zilnic vor fi antrenați peste 450 de pompieri și salvatori şi circa 160 de autospeciale, pentru a ajuta persoanele pomenite în situații excepționale.

Alexandru Oprea a comunicat că, de la începutul anului, au fost efectuate peste 8600 de intervenţii. O treime din acestea au vizat incendii cu arderea vegetaţiei uscate. Statisticile arată că 64 de persoane au decedat, inclusiv doi copii, iar 223 de persoane au fost salvate.

Sursa: IPN