3 NOIEMBRIE: SOCIETATEA CIVILĂ ESTE PRO

Academicienii susţin acţiunea pro-Moldova

Comunitatea ştiinţifică din cadrul Academiei de Ştiinţe a Moldovei susţine acţiunea pro-Moldova din 3 noiembrie, în cadrul căreia coaliţia de guvernare îşi propune să informeze cetăţenii despre parcursul european al Republicii Moldova. Potrivit academicienilor, orientarea europeană va oferi Republicii Moldova posibilităţi de dezvoltare, iar vectorul european nu are alternativă într-o ţară cu valori democratice.

„Sîntem absolut convinşi că această orientare strategică va oferi ţării noastre posibilităţi nelimitate de afirmare plenară pe arena europeană şi internaţională, iar cetăţenii vor beneficia de această alegere”, se menţionează într-o declaraţie a academicienilor publicată pe pagina oficială a Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Academicienii susţin că de cînd Academia de Ştiinţe s-a asociat la comunitatea europeană de cercetare beneficiile sînt evidente. Timp de un an, circa 500 de cercetători au cîştigat 53 de proiecte de cercetare.

Cele trei partide ale Coaliţiei Pro-europene vor organiza pe 3 noiembrie acţiunea pro-Moldova. În cadrul evenimentului liderii de la guvernare îşi propun să informeze societatea despre parcursul european al Republicii Moldova şi să asculte punctul de vedere al cetăţenilor.

Şi deputaţii primului parlament susţin acţiunea din 3 noiembrie

Deputaţii din primul parlament al Republicii Moldova susţin acţiunile partidelor de guvernare planificate pentru 3 noiembrie în susţinerea integrării europene a Republicii Moldova.

„În ultimii patru ani, Republica Moldova a mers ferm pe calea integrării europene, promovînd reforme necesare pentru transformarea ţării noastre într-un veritabil stat de drept cu un înalt nivel de prosperitate”, se menţionează într-o declaraţie semnată de către deputaţii primului parlament.

În opinia lor, acţiunile pro-europene ale guvernării au început să dea rezultate şi la această etapă se poate concluziona că în aceşti patru ani a fost pusă o temelie solidă pentru o dezvoltare durabilă în viitor.

Deputaţii Parlamentului 90 apel către cetăţeni să iasă pe data de 3 noiembrie în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi să spună: „Da” viitorului european al Republicii Moldova.

Partidele Coaliţiei Pro-Europene vor organiza pe 3 noiembrie acţiunea pro-Moldova, în cadrul căreia cetăţenii îşi vor expune punctul de vedere privind parcursul ţării. Pînă acum, susţinerea pentru acţiunea din 3 noiembrie şi-au anunţat-o veteranii conflictului transnistrean, precum şi comunitatea academicienilor din Republica Moldova.

Veteranii conflictului de la Nistru susţin acţiunea coaliţiei de guvernare

Veteranii conflictului de la Nistru susţin iniţiativa Coaliţiei Pro-Europene de a organiza, pe 3 noiembrie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, o acţiune în susţinerea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova la o declaraţie dată publicităţii de către Confederaţia veteranilor de război.

Veteranii susţin că o asemenea acţiune este binevenită şi necesară în condiţiile în care în ultima perioadă pe străzile capitalei, dar şi prin diferite localităţi ale ţării, au loc acţiuni ale duşmanilor integrării europene a Republicii Moldova. „Aceştia sînt puţini, dar gălăgioşi şi au obrăznicia să vorbească în numele poporului Republicii Moldova, pe care ei nu-l reprezintă. Din acest punct de vedere, este bine ca poporul Republicii Moldova să-şi expună din nou, clar şi răspicat opţiunea pro-europeană în cadrul unei acţiuni de amploare în Piaţa Marii Adunări Naţionale”, se spune în declaraţie.

În opinia veteranilor, această acţiune trebuie să pună capăt, o dată şi pentru totdeauna, speculaţiilor că Republica Moldova ar balansa între est şi vest. Veteranii îşi mai exprimă convingerea că această acţiune trebuie să încununeze lucrul de patru ani făcut în vederea integrării europene, dar şi să fie un punct culminant înainte de Summitul de la Vilnius, în cadrul căruia Republica Moldova va face un pas important şi ireversibil în drumul său spre Europa.

„Noi, veteranii războiului de pe Nistru, anunţăm pe această cale că, la fel cum anterior ne-am ridicat în apărarea integrităţii, independenţei şi suveranităţii Republicii Moldova, acum ne vom ridica în apărarea viitorului nostru comun în Europa. Îi îndemnăm pe această cale pe toţi acei care vor să trăiască într-un stat democratic, prosper să vină pe data de 3 noiembrie în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi să-şi spună clar opţiunea pro-europeană”, se mai spune în declaraţie.

Uniunea naţională a războiului pentru independenţă sprijină acţiunea proeuropeană

Uniunea naţională a războiului pentru independenţă sprijină acţiunea proeuropeană din 3 noiembrie, organizată de coaliţia de guvernare. Eduard Maican, preşedintele Uniunii, a specificat, în cadrul unei conferinţe de presă, că atît organizaţia pe care o conduce, cît şi alte organizaţii similare, au decis să susţină acţiunea proeuropeană ce va fi organizată în Piaţa Marii Adunări Naţionale la 3 noiembrie. „În anul 1992, veteranii au făcut faţă unei forţe externe care a utilizat împotriva Republicii Moldova atît arsenalul militar, cît şi uriaşa maşină propagandistică. Acum, aceste forţe încearcă să atragă ţara noastră în construcţii geopolitice inexistente. UE reprezintă atît pentru noi, cît şi pentru urmaşii noştri, un model de democraţie. Iar summit-ul de la Vilnius reprezintă Rubiconul nostru spre libertate”, a spus Maican. El a adăugat că pe parcursul săptămînii curente veteranii vor discuta cu cetăţenii şi îi vor chema să susţină parcursul european al Republicii Moldova.

Scriitorii cheamă populaţia să participe la acţiunea pro-Moldova

Uniunea Scriitorilor îndeamnă cetăţenii Republicii Moldova să participe la acţiunea publică pro-Moldova din Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, anunţată pentru 3 noiembrie curent, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Consiliul Uniunii Scriitorilor din Moldova.

„Consolidarea societăţii civile este de o importanţă vitală. Cetăţenii Republicii Moldova trebuie să demonstreze că sunt susţinători fideli ai valorilor europene, că sunt pregătiţi să le adopte pentru a putea trăi într-un stat liber, democratic şi prosper”, se spune în comunicat. Scriitorii salută faptul că partidele politice îşi consolidează eforturile privind integrarea europeană, care în acest moment depinde direct de semnarea acordurilor cu UE. „Guvernarea pro-europeană are nevoie ca niciodată de sprijinul ferm al majorităţii electoratului, pe care îl îndemnăm să pună interesul naţional mai presus de viziunile şi divergenţele politice”, notează scriitorii.

Uniunea scriitorilor face apel către oamenii de creaţie, intelectuali, cadre didactice, cercetători, profesori şi studenţi, să apere democraţia şi obiectivul naţional de integrare europeană, şi să dea curs apelului la unitatea forţelor pro-europene din Republica Moldova.