27 DE MEMBRI AI ORGANIZAŢIEI CRIMINALE „MAKENA”, CONDAMNAŢI ÎN BELGIA

Tribunalul oraşului Namur din Belgia a condamnat la 93 de ani de puşcărie în total 27 de membri activi ai organizaţiei criminale „Makena”. Membrii grupării au primit şi pedepse financiare în sumă de peste 135 de mii euro. La pronunţarea sentinţei, doar trei dintre inculpaţi erau prezenţi în instanţă, ceilalţi sînt anunţaţi în căutare internaţională.

Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, procurorii europeni au constatat că activitatea organizaţiei criminale pe teritoriul Belgiei era dirijată din Republica Moldova de liderul acesteia, Vladimir Moscalciuc, alias „Makena” care, la momentul comiterii crimelor, îşi ispăşea pedeapsa în unul din penitenciarele din Moldova. Acesta avea complici rezidenţi în Belgia.

Potrivit Procuraturii Federale a Regatului Belgiei, pe parcursul anului 2008, membrii organizaţiei criminale, conduse de Moscalciuc, au comis sistematic sustrageri din locuinţe, furturi şi trafic de automobile precum şi trafic clandestin de criminali. Gruparea se reunea de cîteva ori pe lună pe adrese diferite pentru a strînge „cotizaţiile” de 20% din pradă, pentru finanţarea structurii. O parte din venituri erau expediate clandestin în Republica Moldova pentru a fi distribuite familiilor sau investite în imobile. Potrivit actului de inculpare, întocmit de procurorii belgieni, unul dintre membrii organizaţiei criminale avea sub acoperire o agenţie de transport, cu sediul în Republica Moldova. Acesta avea mai multe microbuze, ajuta la intrarea conaţionalilor pe teritoriul Belgiei şi organiza transportarea bunurilor provenite din activitatea criminală.

Sentinţa instanţei belgiene poate fi atacată în termen de 15 zile.

În baza probelor aduse de Procuratura Generală a Republicii Moldova, în aprilie anul trecut, 11 membri ai organizaţiei criminale „Makena” au fost condamnaţi în total la 175 de ani de detenţie, fiindu-le stabilite pedepse cuprinse între 12 şi 20 de ani de detenţie.

Sursa: IPN