2019, ANUL IN CARE DODON I-A SCAPAT PE MOLDOVENI DE PLAHOTNIUC

La Mulţi Ani, iubiţi moldoveni eliberaţi de mafia oligarhică!

Anul 2019 a fost unul crucial pentru ţară, pentru Statul Republica Moldova. A fost un an istoric în toată puterea cuvîntului. În 28 de ani de independenţă a Republicii Moldova, ultimii zece ani, care trebuiau să fie cei mai progresişti, au fost un coşmar continuu pentru moldoveni, o tragedie naţională a Statului care a fost subjugat cu cruzime, treptat, de cea mai sinistră şi neîndurătoare figură mafiotă – Vladimir Plahotniuc. Cei mai mulţi dintre moldoveni ajunseseră să creadă că acest criminal nu va putea fi înfrînt de nimeni, iar aceasta şi în contextul în care odiosul oligarh era sprijinit masiv de către „fraţii români” – fosta guvernare penală social-democrată de la Bucureşti.

Practic, Republica Moldova devenise proprietatea personală a lui Plahotniuc. Pentru că „fraţii români social-democraţi şi complici în fărădelegi” au crezut în „eternitatea lui Plahotniuc”, i-au predat acestuia şi „şefia unionismului politic” de aici. Au renunţat chiar şi la Ghimpu şi Chirtoacă! Au procedat astfel pentru că aveau garanţia transformării Republicii Moldova într-un paradis fiscal al mafioţilor cu acoperire politică. Şansele, speranţele moldovenilor muriseră ori se atrofiaseră cu totul. Statul Republica Moldova era doar o aparenţă de reprezentare publică, în realitate, însă, devenise o anexă statală a mafiei oligarhice.

Instituţiile Statului aveau rol decorativ, pentru cetăţeni şi de ochii celor din exterior, dar, în mod special, sarcina lor executivă era în interesul personal al lui Plahotniuc. Instituţia Preşedinţiei a fost sfidată în modul cel mai brutal cu putinţă, retrăgîndu-i-se absolut toate responsabilităţile constituţionale mai importante. La ordinul oligarhului, Preşedintele Dodon era suspendat ori de cîte ori refuza să semneze vreun decret de numire într-o funcţie ministerială a unui candidat dubios or servil mafiei oligarhice.

Plahotniuc a crezut că îi va juca pe degete cum vrea el pe Dodon şi PSRM şi după alegerile parlamentare din 24 Februarie 2019. A crezut asta cu gîndul la concesiile conjuncturale pe care socialiştii au fost nevoiţi să le accepte la votarea votului mixt, în urma propagandei diversioniste conform căreia Plahotniuc l-a „menajat” pe Dodon la alegerile parlamentare, dar şi pentru că şeful Statului şi PSRM nu au protestat cu vehemenţă la repetatele suspendări abuzive din funcţie. Dar Plahotniuc a ignorat un amănunt care, ulterior, s-a dovedit a fi esenţial şi letal pentru el: Dodon este un bun jucător de şah! Asta s-a văzut după 24 Februarie, mai ales cînd Plahotniuc, public, şi-a ieşit din minţi la acea manifestare a PDM cînd, vînăt de furie, îl acuza de trădare pe Dodon.

Abia atunci Plahotniuc a înţeles că nu este atotputernic şi etern! Abia atunci el a înţeles ce înseamnă să ai un oponent cu memorie, cu răbdare, cu gîndire politică strategică şi pe termen democratic lung! Restul e istorie!

Pe de altă parte, anul 2019 este şi unul al eşecurilor pentru cei care n-au fost capabili şi responsabili să administreze politic şi social ţara într-o alianţă cu PSRM, iar aici ne referim la Blocul ACUM. Pe cît de spontan şi eficient politic a reuşit Blocul ACUM să iasă în prim-planul vieţii politice, tot la fel de spontan a intrat pe o linie moartă. Restul, de asemenea, e istorie!

La Mulţi Ani, iubiţi moldoveni eliberaţi de mafia oligarhică! Fie ca anul 2020 să vă aducă toate împlinirile spre care rîvniţi! Fie ca să i se împlinească şi dorinţa Preşedintelui Dodon de a-l vedea adus în ţară, în cătuşe, pe Plahotniuc!

Mihai CONŢIU

 

P.S. În altă ordine de idei, dincolo de cele arătate mai sus, în planul reprezentativităţii politice, anul 2019 a mai fost şi unul al triumfului incontestabil al socialiştilor. Aici ne referim la majoritatea zdrobitoare obţinută în alegerile parlamentare la nivel naţional, dar mai cu seamă la cucerirea Primăriei Capitalei. Cîştigarea fotoliului de primar al Chişinăului de către Ion Ceban a fost, ca să zicem şi aşa, o revanşă firească faţă de precedentele două tururi de scrutin, în care Igor Dodon şi Zinaida Greceanîi au pierdut în faţa lui Chirtoacă pentru că voturile le-au fost furate efectiv pe faţă, cu „mînă românească”, prin intermediul suburbiilor! Cine ne contrazice e orb, surd ori fanatic distructiv!